Etusivu > #SuomenLuonto #Monimuotoisuus #Säilytys #Ympäristö #Luonnonsuojelu

2024/06/07 11:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Katsokaas, hyvät ihmiset, Suomen luonto on kuin suomalainen vitsikokoelma: täynnä yllättäviä käänteitä, omituisia hahmoja ja, tietysti, loputonta naurua! Meillä täällä Suomessa on niin monimuotoinen luonto, että jos se olisi elokuvagenre, se olisi ehdottomasti sekoitus komediaa, draamaa ja vähän jännitystäkin.

Ensinnäkin, puhutaanpa metsistä. Meidän metsämme ovat niin tiheitä, että eksymisen riski on yhtä suuri kuin yrittäessään ymmärtää suomenruotsalaisia murteita. Ja ne eläimet! Karhut, hirvet, ja ketut – aivan kuin luonnon oma sketsiryhmä. Kuvitelkaapa karhu yrittämässä avata hunajapurkkia ilman opposable thumbs, tai hirvi, joka yrittää selittää liikennesääntöjä turisteille. Hauskempaa kuin katsella naapurin yrittävän kiillottaa venettään keskellä talvea.

Sitten on järvemme. Suomessahan on enemmän järviä kuin on hyviä syitä syödä mämmiä. Ja jokainen järvi on kuin oma pieni vesimaailmansa, täynnä kaloja, jotka näyttävät siltä, että ne ovat juuri paenneet kalatorilta. Kalastus Suomessa onkin yksi suurimmista komedioista: tuntikausia hiljaisuutta ja sitten yhtäkkiä veden alla tapahtuu enemmän liikettä kuin keskustassa juhannusaattona.

Mutta ei pidä unohtaa Suomen säätiloja. Meillä on neljä vuodenaikaa, joista jokainen on kuin eri sketsi. Talvi, jolloin lumi peittää maan ja ihmiset kääriytyvät niin moneen kerrokseen vaatteita, että he muistuttavat käveleviä makkaraa. Kevät, jolloin lumet sulavat ja kaikki yrittävät epätoivoisesti löytää aurinkolasinsa varaston perältä. Kesä, joka kestää kaksi viikkoa ja sen aikana suomalaiset yrittävät grillata, uida ja nauttia auringosta niin paljon kuin mahdollista. Ja tietysti syksy, jolloin lehdet putoavat ja luonto valmistautuu uuteen talveen – aivan kuin se yrittäisi tehdä suuren comebackin.

Luonnonsuojelu Suomessa on myös oma taiteenlajinsa. Me suomalaiset olemme niin intohimoisia luonnonsuojelijoita, että istutamme puita enemmän kuin istutamme perheenjäseniä joulupöytään. Ja kierrätys! Suomalaiset kierrättävät niin tarkasti, että jopa banaaninkuoret saavat oman laatikkonsa. Se on kuin olisi mukana suuremmassa yhteiskunnallisessa saippuasarjassa, jossa jokainen roskakin pääsee valokeilaan.

Joten, hyvät ystävät, muistetaan nauraa ja nauttia tästä uskomattomasta luonnosta ympärillämme. Suomen luonto on kuin stand-up show, joka ei koskaan lopu. Jokainen päivä tuo mukanaan uuden syyn hymyillä, nauraa ja arvostaa tätä ihmeellistä maata, jossa elämme. Ja jos joskus tuntuu siltä, että ympäristönsä säilyttäminen on työlästä, muistakaa: se on kuitenkin vähemmän työlästä kuin yrittää selittää “sisu” ulkomaalaisille!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:11:33