Etusivu > “Yksi kerta, kun mustavalkoinen televisio pelasti päiväni” #nauru #muistot #retrotv #hauska #menneisyys

2024/06/07 15:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvitellaanpa tilanne: on 1980-luku, ja hiustyylit ovat yhtä suuria kuin unelmani. Olen juuri saanut kutsun illan tärkeimpään tapahtumaan – naapurin luokse katsomaan mustavalkoista televisiota. Kyllä, luit oikein. Mustavalkoista. Siinä ajassa, kun muut puhuivat VHS-nauhoista ja kaukosäätimistä, minä olin innoissani siitä, että pääsen katsomaan liikkuvia kuvia ilman värikynäsettiä.

Saavuin naapurin olohuoneeseen, jossa tv-huoneen ilmapiiri oli tiivis kuin mummon kaalinpäät. Katsojat olivat asettuneet mukavasti, ja isäntä sääti antennia kuin olisi yrittänyt saada yhteyden ulkoavaruuteen. Lopulta kuva kirkastui – no, ainakin tarpeeksi, että pystyi erottamaan ihmiset lampuista.

Ilta alkoi lupaavasti. Ensimmäisenä ohjelmana oli vanha suomalainen elokuva, jossa näyttelijät olivat joko liian iloisia tai liian surullisia. Ei ollut välimuotoja. Mutta ei se haitannut, sillä pian seurasikin illan kohokohta: uutiset! Kyllä, silloin kun ei ollut kännyköitä, uutiset olivat jännittävämpää katsottavaa kuin nykypäivän tosi-tv.

Mutta se, mikä todella pelasti päiväni, oli se hetki, kun alkoi tulla sääennuste. Meteorologi näytti siltä kuin olisi eksynyt suoraan 50-luvun mainoksesta. Hän heilutti karttoja ja osoitteli säätiloja kuin olisi ollut orkesterin kapellimestari. Ja siinä vaiheessa, kun hän ennusti lumisadetta keskelle kesää, ymmärsin, että mustavalkoinen televisio ei ehkä ollutkaan niin paha asia. Vähemmän värejä, vähemmän huolia!

Kun ohjelmat päättyivät, ja naapurini sulki television kuin se olisi ollut pyhä esine, ymmärsin yhden asian: mustavalkoinen televisio oli antanut minulle jotain, mitä en ollut osannut odottaa. Se oli tuonut yhteen joukon ihmisiä, jotka muuten olisivat viettäneet iltansa erikseen. Se muistutti meitä siitä, että joskus yksinkertaiset asiat voivat olla kaikkein arvokkaimpia.

Ja jos totta puhutaan, se sääennuste oli paras komedia, mitä olin nähnyt pitkään aikaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:26:40