Etusivu > Yöttömän yön kokemukset Lapin kesässä. #Lappi #YötönYö #Kesä #Suomi

07.06.2024 15:09

Yöttömän yön kokemukset Lapin kesässä. #Lappi #YötönYö #Kesä #Suomi
Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele olevasi Lapissa keskellä kesää, ja aurinko on päättänyt pitää ylityöt ilman lisäpalkkaa. Tervetuloa yöttömään yöhön! Tämä on se aika vuodesta, kun herätyskello menettää merkityksensä ja unipussi muuttuu pelkäksi koristeeksi.

Ensimmäinen ilta yöttömässä yössä on kuin olisit saanut rajattoman määrän elinvoimaa. Onko kello yksi yöllä vai yksi päivällä? Kuka tietää! Ja ennen kaikkea, kuka välittää? Kun aurinko ei laske, ei tarvitse miettiä, onko liian myöhä lähteä kalastamaan, retkeilemään tai vaikka pelaamaan yösählyä. Huomaat pian, että lappilaiset ovat kehittäneet erityisen kyvyn olla kattomatta kelloa. He ovat todellisia aikavarkaita.

Oletko koskaan yrittänyt nukkua, kun aurinko paistaa suoraan silmiin? Lapissa se on mahdollista! Hotellihuoneissa on yleensä paksut pimennysverhot, mutta lappilaisilla on oma vinkkinsä: nuku aurinkolasit päässä. On sanottu, että mikään ei ole yhtä hämmentävää kuin herätä keskellä yötä ja huomata, että aurinko paistaa kirkkaammin kuin koskaan. Kokeile siinä sitten selittää biologiselle kellollesi, että nyt olisi aika unille.

Lapissa yöttömän yön aikana luonto näyttää parastaan. Keskiyön auringon alla vaeltaminen on kuin olisi astunut satukirjaan. Porotkin ovat täysin sekaisin. Ne saattavat tulla tervehtimään sinua keskellä yötä, ikään kuin kysyen, miksi olet heidän reviirillään tähän aikaan. “Oletko sinäkin hukassa ajastasi?” ne tuntuvat miettivän.

Yksi yöttömän yön klassikoista on keskiyön uinti. Kun kello näyttää puoltayötä ja aurinko paistaa, mikään ei estä sinua pulahtamasta viileään järveen. Tässä kohtaa on hyvä mainita, että lappilaiset järvet ovat virkistäviä ympäri vuoden. Kylmä vesi piristää niin, että saatat päätyä suunnittelemaan uutta maailmankarttaa järvenrantaan.

Ja mitä olisi yötön yö ilman saunaa? Lappilainen sauna on paikka, jossa aikakäsitys katoaa lopullisesti. Voit aloittaa löylyttelyn iltapäivällä ja huomata, että se onkin jo varhainen aamu. Saunan jälkeen pulahdus järveen ja takaisin saunaan – tämä sykli voi jatkua loputtomiin, eikä kukaan tiedä, milloin aika on oikein kulunut.

Kun yötön yö vihdoin vaihtuu syksyyn ja aurinko päättää pitää vapaapäivän, on aika palata arkeen. Mutta yksi asia on varma: tulet kaipaamaan noita unettomia öitä, joissa aika oli vain käsite ja aurinko ikuinen seuralainen. Lapin kesä on kuin pitkä, valoisa vitsi – täynnä iloa, naurua ja hetkiä, jotka eivät koskaan unohdu.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:16:35