Etusivu > “Kun join liian vahvaa aamukahvia ja aloin puhua japania.” #hulvatonta #aamukahvi #käännöskukkaset

08.06.2024 00:35

"Kun join liian vahvaa aamukahvia ja aloin puhua japania." #hulvatonta #aamukahvi #käännöskukkaset
Lukuaika: 2 minuuttia

Aamu alkoi kuten mikä tahansa aamu – herätyskellon ääni oli epämääräinen yhdistelmä sirkkelin ja palohälyttimen väliltä, ja tunsin itseni yhtä virkeäksi kuin unissaan kävelevä karhu. Keittiössä oli kuitenkin jotain, joka toi toivoa tähän zombien ja unikeon välimaastoon – kahvinkeitin.

Olin saanut lahjaksi uutta erikoiskahvia, joka oli kuulemma niin vahvaa, että se voisi herättää kuolleet. Ajattelin, että mitä enemmän kofeiinia, sitä parempi. Kaadoin kahvin suodattimeen kuin olisin ollut alkemisti valmistamassa elämän eliksiiriä. Kun kahvi vihdoin oli valmis, otin ensimmäisen hörpyn ja tunsin, kuinka kofeiini alkoi virrata suonissani. Tunsin itseni supersankariksi!

Sitten tapahtui jotain outoa. Avasin suuni tervehtiäkseni kämppistäni, mutta sen sijaan että olisin sanonut “huomenta”, suustani pääsi täysin vieras ääni: “Ohayou gozaimasu!” Kämppikseni katsoi minua kuin olisin muuttunut anime-hahmoksi. “Mitä ihmettä?” kysyin itseltäni – tosin se kuulosti enemmän: “Nani kore?”

Yritin selittää tilannetta, mutta sanat vain tulivat ulos japaniksi. “Sumimasen, watashi wa yoku wakarimasen!” Kämppis alkoi googlata “exorcist near me”, ja minä mietin, kuinka monta vuotta olin salaa opiskellut japania unissani.

Muutaman minuutin kuluttua aloin epäillä, että ehkä kahvi oli liian vahvaa. Kofeiini oli ilmeisesti ottanut ohjat aivoistani ja päättänyt, että nyt on hyvä hetki ottaa käyttöön kaikki mahdolliset unohdetut kielitaidot. Päätin ottaa toisen kupillisen – koska miksi ei? – ja ehkä se korjaisi tilanteen. Mutta ei, nyt aloin puhua japanin sijasta sujuvaa klingonia.

Päivän mittaan yritin selvitä parhaani mukaan, mutta olin menettänyt kaiken kielitaitoni suomen osalta. Kun tilasin lounasta, tarjoilija katsoi minua kuin olisin tilannut avaruusolion. “Anata no menü wa doko desu ka?” Tästä tulisi pitkä päivä.

Lopulta iltapäivällä kofeiini alkoi haihtua ja kieleni palasi normaaliksi. Kämppis oli kuitenkin jo ehtinyt tilata minulle ajan kielikylpyyn. “Hei, ainakin olet nyt monikielinen,” hän sanoi rohkaisevasti. “Joo, ja ehkä ensi kerralla tilaan vain tavallista kahvia,” vastasin hymyillen.

Niin, seuraavana aamuna päätin pelata varman päälle ja juoda teetä. Mutta se onkin jo toinen tarina, jossa puhun muinaista egyptiläistä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:33:49