Etusivu > Lapin yötön yö: mystiset valot ja luonnonilmiöt. #Suomi #Luonto #Matkailu #Kesäyö #Valo #VisitLapland

08.06.2024 14:00

Lapin yötön yö: mystiset valot ja luonnonilmiöt. #Suomi #Luonto #Matkailu #Kesäyö #Valo #VisitLapland
Lukuaika: 2 minuuttia

Lapin yötön yö: mystiset valot ja luonnonilmiöt

Kuvittele astuvasi maahan, jossa aurinko ei osaa päättää, milloin mennä nukkumaan. Ei se auta, vaikka kuinka laskisi lampaita tai kuuntelisi unettavia podcasteja. Tervetuloa Lappiin, yöttömän yön kotiin! Tämä luonnon oma valoshow on niin huikea, että jopa revontulet ottavat lomaa kesällä, koska tietävät, etteivät ne pärjää kilpailussa.

Kun pääset napapiirin pohjoispuolelle, yöttömän yön taika vie sinut mukanaan. Ystäväni kertoi kerran, että hänen koiransa luuli päivästä toiseen, että oli jatkuvasti aamu, eikä osannut päättää, milloin mennä ulos. Se koira oli kyllä muutenkin vähän sekaisin, mutta ymmärrätte pointin.

Mutta mikä tämä yötön yö oikein on? Kyseessä on ilmiö, jossa aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle kesäkuukausina. Tämä tarkoittaa, että voit lukea kirjaa, grillata makkaraa ja pelata mölkkyä keskellä yötä ilman lamppuja. Ellei sitten satu olemaan suomalainen ja halua tehdä näitä asioita pimeässä vain, koska voi.

Ja voi sitä valon määrää! Se on niin kirkas, että jopa perinteiset suomalaiset eivät voi olla hymyilemättä – ainakin sisäisesti. Jos oikein tarkkaan katsoo, saattaa nähdä jopa naururyppyjä. Mutta älä kerro kenellekään, että sanoin näin.

Luonto Lappiin on maaginen ympäri vuoden, mutta yöttömän yön aikaan siellä on jotain erityistä. Porotkin ottavat ilon irti ja saattavat järjestää omia yöravejaan. Jos näet poron vetämässä kelkkaa keskellä yötä, älä ihmettele. Se vain harjoittelee joulua varten, koska yötön yö tarjoaa täydelliset harjoitteluolosuhteet.

Ja entäs sitten ne mystiset valot? No, niitä löytyy joka lähtöön. Auringonlasku ja -nousu sulavat yhteen niin, että et enää tiedä, kumpi on kumpi. Se on vähän kuin yrittäisi erottaa, kumpi tuli ensin, muna vai kana – mutta paljon kauniimpaa katseltavaa.

Jos aiot matkustaa Lappiin yöttömän yön aikaan, muista ottaa mukaan aurinkolasit ja unirauha. Vaikka kuinka yrittäisit, et pysty pakenemaan valoa. Mutta se on ihan ok, koska se on kaunista, mystistä ja tekee sinut osaksi jotain suurempaa – ainakin siihen asti, kunnes joku kysyy, miksi ihmeessä olet hereillä kolmelta yöllä grillamassa makkaraa.

Lopuksi vielä pieni vinkki: jos huomaat, että naapuri on lähtenyt keskellä yötä ongelle, älä ihmettele. Hän vain yrittää ottaa kiinni yöttömän yön taikakalaa. Se on kuulemma suurin ja maukkain kala, jota koskaan löytyy – ainakin tarinoiden mukaan. Mutta muista, että tarinat ovat yhtä totta kuin se, että suomalaiset eivät puhu vieraille. Toisin sanoen, ota ne ripauksella suolaa.

Joten, pakkaa laukkusi, vedä villasukat jalkaan ja suuntaa Lappiin kokemaan yötön yö. Se on kokemus, jota et unohda – vaikka yrittäisit. Ja hei, lupaan, että porot eivät kerro kenellekään, jos tirautat pari onnenkyyneltä tämän luonnonihmeen äärellä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 10:51:59