Etusivu > “Miten selvisin mummon lanttulaatikosta?” #komiikka #huumori #perhe #jouluruoat

08.06.2024 09:00

"Miten selvisin mummon lanttulaatikosta?" #komiikka #huumori #perhe #jouluruoat
Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittelepa tätä: on jouluaatto, ja perheesi on kokoontunut mummon olohuoneeseen. Kinkku tuoksuu uunista, kuusi loistaa kilpaa kuohuviinilasien kanssa, ja siellä, pöydän keskellä, seisoo se—mummon kuuluisa lanttulaatikko. Tai kuten minä sitä kutsun, “laatikkohirviö.”

Mummo on ylpeä lanttulaatikostaan. Hän kertoo aina, kuinka hän on käyttänyt samaa reseptiä jo 50 vuotta. Vitsinä voisi sanoa, että se resepti on myös 50 vuotta vanha ja sen maistaa! Mutta ei, mummo on viisas ja tietää, että perinteen ja maun välillä on suora yhteys.

Ensimmäinen haaste on hajuaisti. Kun mummo avaa foliota laatikon päältä, huone täyttyy… no, sanotaanko että aromaattisella tuulahduksella. Yritin kerran pidättää hengitystä niin kauan, että pyörryin ja heräsin vasta, kun laatikko oli jo lähes syöty. Nyt tiedän, että hengittäminen on elintärkeää, vaikka se tapahtuisi lanttulaatikon läheisyydessä.

Toinen haaste on ulkonäkö. Lanttulaatikko näyttää siltä, kuin se olisi kotoisin toiselta planeetalta, jossa värit ovat rajoittuneet ruskean eri sävyihin. Voisi melkein kuvitella, että se liikkuu, mutta älä pelkää—se on vain valon leikkiä. Tai ainakin niin toivon.

Kolmas haaste on maku. Tämä on se osuus, jossa toivoisin olevani taikuri ja pystyväni tekemään lanttulaatikon katoamaan taianomaisesti. Mutta koska en ole taikuri, valitsen toisen lähestymistavan: “mummo, tämä on parempaa kuin viime vuonna!” ja nopeasti haarukallinen suuhun, perään iso kulaus glögiä. Se on vähän kuin ottaisi lääkettä: nopea nielaisu ja toivotaan parasta.

Lanttulaatikon syöminen vaatii myös strategiaa. Ensimmäinen askel on ottaa pieni pala. Älä ole sankari. Toiseksi, sijoita pala lautasen reunalle, niin että se ei koske muihin ruokiisi. Kolmanneksi, yritä sekoittaa se perunamuusin kanssa, jolloin sen maku hämärtyy hiukan. Jos mahdollista, aseta lanttulaatikko kinkun alle—kinkku on niin suolaista, että se saattaa neutraloida laatikon vaikutuksia.

Mummon lanttulaatikossa on myös jotain taianomaista: se yhdistää perheen. Jokainen meistä tietää, ettei se ole Michelin-tähden arvoinen, mutta se on mummon rakkaudella tehty. Ja siinä piilee sen todellinen arvo. Mummon hymy, kun hän näkee meidän syövän sitä, on korvaamaton. Ja ehkä, vain ehkä, seuraava pala ei olekaan niin paha.

Joten, miten selvisin mummon lanttulaatikosta? Hyvällä huumorilla, strategialla ja rakkaudella. Ja ehkä vähäisellä määrällä glögiä. Joulun taika on siinä, että se saa meidät tekemään asioita, joita emme koskaan muuten tekisi—kuten syömään lanttulaatikkoa ja nauttimaan siitä, ainakin vähän.

Nyt kun mietin, ehkä ensi vuonna teen oman lanttulaatikon… tai sitten en.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:39:24