Etusivu > Miten suomalainen saunaeristys kehittyi vuosikymmenten aikana?

#sauna #eristys #historia #suomi #perinne #kehitys

2024/06/08 00:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuvittele tilanne: On kylmä talvi-ilta Suomessa, ja sinä olet juuri astunut ulos saunasta, höyryä nousee iholtasi kuin kuuman kattilan kannesta. Mietit, miten ihmeessä suomalaiset saunat ovat kehittyneet näin mukaviksi vuosien saatossa, kun taas naapurimaiden saunat muistuttavat lähinnä kylmiä varastoja. No, istu alas ja laita löylyä kiukaalle, sillä tässä tulee kertomus suomalaisen saunaeristyksen evoluutiosta.

Alussa, kun suomalaiset vielä metsästivät mammutteja ja käyttivät karhun nahkoja talvitakkeinaan, saunan eristys ei ollut kovin monimutkaista. Kasa risuja, vähän sammalta ja tulisija – siinäpä se. Kuulemma ensimmäiset saunat olivat niin vetoisia, että mammutitkin kävivät välillä lämmittelemässä. Mutta suomalainen sisu ei antanut periksi, ja niinpä alkoi saunaeristyksen pitkä ja hikinen matka.

Kun siirryttiin keskiajalle, suomalaiset alkoivat ymmärtää, että ehkä saunan seinissä voisi käyttää jotain muutakin kuin tuulen mukana lentäviä lehtiä. He keksivät käyttää hirsiseiniä, mutta eristys oli edelleen vähän niin ja näin. Kerrotaan, että saunassa saattoi olla niin kylmä, että löylyveden heittäminen kiukaalle aiheutti vain kovan äänen ja pienen tulipalovaaran.

1800-luvulle tultaessa saunaeristyksessä otettiin suuri harppaus eteenpäin. Keksittiin käyttää sammalta ja eläinten karvaa seinien eristeenä. Tämä olikin varsinainen innovaatio – saunat olivat lämpimämpiä, ja samalla saatiin uusi käyttötarkoitus niille vanhoille, tarpeettomille karhuntaljoille. Tosin, joskus saunassa saattoi kuulla pientä rapinaa, kun entiset omistajat tulivat hakemaan taljojaan takaisin.

Mutta vasta sähköistyminen ja 1900-luvun puoliväli toivat todellisen vallankumouksen saunaeristykseen. Keksittiin eristevillat ja tehokkaammat eristysmateriaalit. Nyt saunan seinistä ei enää löytynyt sammalta eikä karvoja – paitsi ehkä saunojien selistä. Saunoista tuli niin tiiviitä, että löyly pysyi sisällä ja naapurit eivät enää valittaneet savunhajusta.

Nykyään suomalainen saunaeristys on jo taidetta. Käytetään monikerroksisia eristysratkaisuja, ilmataskuja ja hi-tech-materiaaleja. Saunat ovat niin energiatehokkaita, että jos niissä olisi ikkunat, niistä näkisi naapurit kateellisina kurkkimassa.

Lopuksi voidaan todeta, että suomalainen saunaeristys on kehittynyt risukasoista high-tech-ratkaisuihin, mutta yksi asia ei ole muuttunut: se hetki, kun astut saunan lämpöön ja tunnet löylyn hyväilyn ihollasi. Se on edelleen yhtä taianomainen kuin ensimmäisen mammuttisaunan aikaan. Ja siitä, rakkaat lukijat, voimme olla ylpeitä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:30:46