Etusivu > ”Naapurin mystinen grillausmarinaadi” #naurua #kesä #grillaus #naapuri

2024/06/08 00:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun kesä saapuu ja grillit kuumenevat, monet meistä suuntaavat pihalle valmiina loihtimaan täydellisiä grilliruokia. Mutta tässä eräänä päivänä, kun olin itse virittelemässä grillini parasta puuhiilimoodia, huomasin jotain erikoista. Naapurini, herra Virtanen, tuntui olevan askeleen edellä meitä muita. Hänen grillausmarinaadinsa tuoksuivat niin taivaallisilta, että jopa kärpäset tekivät U-käännöksen hänen pihallaan.

Päätin, että tämä mysteeri täytyy selvittää. Käytin kaikki salapoliisitaitoni – eli nojasin aidan yli ja kysyin suoraan: “Mitä ihmettä sinä laitat siihen marinadiin?”

Herra Virtanen katsoi minua pitkään, aivan kuin olisi arvioinut, olenko valmis kuulemaan tämän salaisuuden. “No,” hän aloitti, “se on perheeni tarkimmin varjeltu salaisuus. Mutta koska olet niin hyvä naapuri, voin antaa sinulle pienen vinkin.”

Hän veti taskustaan pienen pullon ja ojensi sen minulle. Katselin pulloa epäuskoisena. “Tämä on… soijakastiketta?”

“Ei, ei”, Virtanen naurahti. “Se on vain osa siitä. Mutta salaisuus piilee siinä, miten yhdistät sen muihin aineksiin.” Hän kuiskasi luottamuksellisesti: “Vähän hunajaa, valkosipulia, inkivääriä ja… kahvia.”

“Kahvia?” toistin epäuskoisena. “Kuka ihme laittaa kahvia marinadiin?”

Virtanen hymyili salaperäisesti. “Se antaa juuri sen oikean säväyksen. Kokeile vaikka.”

No, minäpä päätin kokeilla. Sekoittelin ainekset, lisäsin ripauksen omaa taikuuttani – eli runsaasti toivoa ja vähän liikaa suolaa – ja jätin lihat marinoitumaan. Seuraavana päivänä, kun grillini ritilä hehkui kuumana, heitin lihat grilliin ja valmistauduin suureen makuelämykseen.

Ja mitä tapahtuikaan? Naapurit ympärilläni alkoivat yhtäkkiä tulla pihalle, nenänsä kohoten ilmaan kuin metsästyskoirilla. “Mitä ihmettä sinä grillaat?” he kyselivät.

“Niin, tuota, se on vain… eräs salainen resepti”, vastasin ylpeänä.

Mutta totuuden nimissä, en voinut olla huomaamatta, että vaikka Virtasen vinkki oli hyvä, oma versioni ei ollut aivan yhtä mestarillinen. Ehkä minulta puuttui vielä se viimeinen taika-aine – tai ehkä se oli vain Virtasen vuosien kokemus ja intohimo grillaamiseen.

Mutta hei, eikö grillaamisessa olekin kyse juuri siitä? Kokeilusta, epäonnistumisista, onnistumisista ja ennen kaikkea hauskanpidosta. Ja mikä parasta, ystävällinen naapuri voi aina jakaa salaisuutensa, vaikka se olisi kuinka mystinen tahansa.

Joten ensi kerralla, kun grillaat, lisää ripaus omaa taikuuttasi ja muista, että joskus naapurista voi löytyä suurimmat salaisuudet – tai ainakin parhaat grillausvinkit. Ja jos kaikki muu epäonnistuu, aina voi syyttää kahvia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:04:47