Etusivu > #Revontulet #Kansanperinne #Suomi #Luonto #AuroraBorealis

2024/06/08 01:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuinka moni täällä on joskus seissyt pimeässä yössä, tuijottanut taivaalle ja miettinyt, että “voisiko tuota valoshow’ta tilata synttäreille?” No, tervetuloa Suomeen, missä jopa taivas osaa pitää hauskaa! Revontulet, eli Aurora Borealis, ovat kuin luonnon oma stand-up-esitys, jossa pääosassa ei ole mikään vähempi kuin koko universumi.

Suomalaisessa kansanperinteessä revontulet eivät suinkaan ole vain valonäytös, vaan niille on annettu kaikenlaisia hauskoja selityksiä. Tiedättekö sen tunteen, kun selität jollekin ulkomaalaiselle, että revontulet syntyvät ketun hännän huiskiessa lunta taivaalle? Ja sitten he katsovat sinua kuin olisit juuri kertonut, että joulupukki asuu Rovaniemellä. Ai niin, sekin on totta. No, suomalaiset ovat aina osanneet sekoittaa faktaa ja fiktiota mestarillisesti.

Suomi on siitä erityinen paikka, että täällä voi talvella kokea yhtä aikaa hyytävän kylmyyden ja taivaan väriloiston. Päivällä istut saunassa ja illalla seisot pakkasessa odottamassa, että taivas herää henkiin. Se on vähän kuin kävisi elokuvissa katsomassa trailerit – paitsi että täällä koko leffa on ilmainen ja popcornit jäätyvät käsiin.

Mutta siis, revontulet ovat tuon taivaanrannan version disko. Kuka tarvitsee glitteriä ja stroboja, kun voi saada jotain, joka on saanut alkunsa auringon aktiivisuudesta? Auringon hiukkaset törmäävät ilmakehään ja tadaa! Saamme ilmaiseksi valoshow’n, josta Las Vegasin kasinotkin olisivat kateellisia.

Jos haluat nähdä revontulet, sinun pitää matkustaa Lappiin, mikä on vähän kuin Suomen oma Narnia – paitsi että siellä on enemmän poroja ja vähemmän puhuvia leijonia. Kun astut ulos majapaikasta yöllä, taivas saattaa yhtäkkiä syttyä vihreään, punaiseen ja violettiin väriin. Se on kuin joku olisi päättänyt järjestää ylläribileet, eikä kukaan viitsinyt kertoa siitä sinulle etukäteen.

Ja kun kerran olet siellä Lapissa, muista, että paras tapa pysyä lämpimänä on nauttia paikallista herkkua, poronkäristystä. Se ei ehkä kuulosta yhtä romanttiselta kuin ranskalainen illallinen Eiffel-tornin alla, mutta hei, täällä Eiffel-torni on korvattu revontulilla ja ranskalaiset lehmänkellot poronkelloilla.

Lopuksi, jos joku kysyy sinulta, mikä on paras tapa nähdä revontulet, voit aina vastata: “Käännä katseesi taivaalle, pidä peukkuja ja toivo, että ketut ovat juuri nyt erityisen iloisia!”

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:07:17