Etusivu > Saunan terveysvaikutukset ja perinteet Suomessa. #sauna #terveys #perinne #Suomi #hyvinvointi

2024/06/08 05:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Jos saunan terveysvaikutukset olisivat olympialaji, suomalaiset voittaisivat kultaa joka kerta – ja kyllä, siinä lajissa olisi varmasti mukana myös löylykauhanheitto! Saunominen ei ole pelkkä suomalainen tapa, se on elämäntapa, joka sisältää kaiken tarpeellisen: hikikarpalot, rentoutumisen ja tietenkin sen yhden kaverin, joka avaa oven ja päästää kylmän ilman sisään juuri, kun olet löytänyt täydellisen lämpötilan.

Suomalaisessa saunassa terveysvaikutukset ovat kuin salmiakkia: ne tuntuvat aluksi oudolta, mutta pian huomaat, ettet voi elää ilman niitä. Saunan korkea lämpötila avaa ihohuokoset ja tekee ihosta sileän kuin vastaleivottu ruisleipä. Hikoilu poistaa kehosta myrkkyjä nopeammin kuin naapurin mopoauto kiihdyttää pihatieltä. Lisäksi saunominen parantaa verenkiertoa niin tehokkaasti, että suonetkin alkavat laulaa “Finlandia-hymniä”.

Saunan perinteet ovat vanhempia kuin isoisoisoisoäidin perunakellari. Perinteinen suomalainen sauna on puulämmitteinen, ja sen lämmittäminen on seremonia itsessään. Ensin hakataan halkoja kuin olisi olympialaisissa, sitten sytytetään tuli ja odotetaan, että kiuas kuumenee. Tämä kaikki tapahtuu tietenkin hiljaisuudessa – tai ainakin siihen asti, kunnes joku kysyy, onko jo tarpeeksi lämmin.

Saunassa ei ole kiire. Siellä voi istua ja nauttia löylyistä, heittää lisää vettä kiukaalle ja kuunnella, kuinka vesi sihisee kuin kesäinen sade asfaltille. Jos oikein innostuu, voi kokeilla myös vihtomista. Vihta, tuo suomalainen vastine selänrapsuttimelle, koostuu koivunoksista ja on omiaan lisäämään saunan terveysvaikutuksia. Vihtomisen jälkeen olo on kuin uudestisyntynyt – tai ainakin hieman punainen.

Saunan jälkeen on aika hypätä järveen tai lumihankeen, mikä herättää kehon ja mielen kuin aamukahvi. Tämä äärimmäinen lämpötilanvaihtelu parantaa vastustuskykyä ja saa veren kiertämään niin, että tuntee olevansa elossa enemmän kuin koskaan. Ja hei, jos ei järveä tai lunta ole lähettyvillä, suihkukin käy – mutta ei se ole ihan sama asia.

Lopuksi, saunominen on myös sosiaalinen tapahtuma. Saunassa voi jutella niitä näitä, analysoida viimeisimmät urheilutulokset tai vain olla hiljaa ja nauttia lämmöstä. Saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia, ja siellä syntyvät parhaat ideat – tai ainakin parhaat selitykset, miksi se mökkilaituri on edelleen korjaamatta.

Eli seuraavan kerran, kun mietit, miten lisätä hyvinvointiasi, muista sauna. Se on kuin suomalainen supervoima – ja kuka nyt ei haluaisi olla supervoimainen?

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:08:41