Etusivu > Suomalaisen saunan merkitys mielenterveydelle. #sauna #mielenterveys #hyvinvointi

2024/06/08 08:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Lähdetäänpä liikkeelle tällä kertaa lauteilta, sillä eihän sitä suomalaisen mielenrauhaa voi oikein ymmärtää ilman, että tutkaillaan tuota höyryävää, puupaneloitua pyhättöä – saunaa. Sauna on suomalaiselle vähän kuin kahvikuppi italialaiselle tai sushirulla japanilaiselle: elintärkeä, pyhä ja pyöristää päivän mukavasti.

Kuvitellaanpa hetki, että olet suomalainen – jos et vielä ole, niin tervetuloa klubiin, otamme jäseneksi milloin vain. Olet juuri viettänyt pitkän työpäivän, jossa pomo hengitti niskaan, asiakaspalvelussa olit enemmän terapeutti kuin myyjä, ja päivän päätteeksi auto ei käynnistynyt. Nyt astut saunaan. Ensimmäinen löylykauhallinen tuntuu kuin olisit purjehtimassa lämpimässä, laavakivistä tehdyssä meressä. Stressi sulaa pois kuin jäätelö kuumalla kesäpäivällä.

Saunan vaikutus mielenterveyteen on lähes maaginen. Monet meistä ovat kokeneet sen: menet lauteille murheiden painamana, ja kun astut sieltä ulos, olet kevyempi kuin höyhen. Tiede saattaisi selittää tämän endorfiineilla ja muilla hienoilla termeillä, mutta suomalainen tietää totuuden: saunassa on taikaa.

Kuvitellaanpa vielä toinen skenaario, tämä vähän humoristisempi. Olet menossa kylään tuttavallesi, ja hän kysyy, haluatko saunoa. Vastaat myöntävästi, koska eihän suomalainen koskaan kieltäydy saunasta. Menette yhdessä saunaan, ja yhtäkkiä huomaatte olevanne paljaita ja hikoilevia kuin kaksi keitettyä nakkiä. Tämä on se hetki, jolloin suomalainen small talk saa aivan uuden merkityksen. Kuka tarvitsee small talkia, kun voi jakaa syvällisiä ajatuksia ja elämänfilosofioita höyryävän kiuasveden äärellä?

Mutta mitä tapahtuu, kun astut ulos saunasta? Ihan kuin olisit käynyt henkisessä autopesulassa. Negatiiviset ajatukset on huuhdottu pois, mieli on kirkas ja rauhallinen. Tämä on se hetki, jolloin suomalainen tuntee olevansa yhtä universumin kanssa – tai ainakin lähellä sitä. Joku saattaisi jopa väittää, että sauna on suomalaiselle kuin meditaatio: se hetki, jolloin kaikki arjen kiireet ja huolet sulavat pois, ja jäljelle jää vain rauha ja hiljaisuus (paitsi jos naapuri on päättänyt aloittaa moottorisahan käytön juuri silloin, mutta se on jo toinen tarina).

Saunomisen vaikutukset mielenterveyteen ovat siis kiistattomat. Se tarjoaa hetken hengähdystä, paikan rentoutumiselle ja tilaisuuden irrottautua arjen kiireistä. Sauna on suomalaiselle kuin henkinen pesula, joka puhdistaa mielen ja sielun. Ja jos joku vielä epäilee saunan voimaa, kutsukaa hänet mukaan löylyihin – uskon, että hänkin ymmärtää saunan merkityksen viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäiset löylyt iskevät kasvoille. Varaa siis aikaa saunomiselle, ja anna mielesi rentoutua kuin keitetty nakki kuumassa vedessä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:25:40