Etusivu > Suomalaiset kansanlaulut ja niiden merkitys kulttuurille

#SuomalainenKulttuuri #Kansanlaulut #Perinteet #Musiikki

2024/06/08 00:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun puhutaan suomalaisista kansanlauluista, voisi yhtä hyvin puhua suomalaisista kansanhuveista – kumpikin saa nimittäin aikaiseksi yhtä paljon naurua ja kyyneliä. Kansanlauluissa on jotain maagista: ne ovat kuin kesäyön aurinko – vähän piilossa, mutta kun ne löytää, ne lämmittävät sydäntä pitkään.

Suomalaiset kansanlaulut ovat kuin suklaarasia: koskaan et tiedä, mitä saat. Yksi hetki lauletaan rakkaudesta, seuraavaksi ollaan jo syvällä suossa itkemässä menetettyä onnea. Välillä tuntuu, että suomalainen kansanlaulu on keksitty juuri niille, jotka eivät osaa päättää, ovatko he onnellisia vai surullisia. Ja hei, kuka meistä osaisi?

Kansanlaulujen merkitys suomalaiselle kulttuurille on kuin saunavihta saunomiselle. Ilman niitä jotain olennaista puuttuisi. Ne ovat pitäneet suomalaiset lämpimänä talven kylminä iltoina ja viihdyttäneet kesäöinä, kun aurinko ei koskaan laske. Ne ovat tarjonneet lohtua ja iloa, aivan kuten se viimeinen siivu ruisleipää pakkasessa, josta luulit jo luopuneesi.

Jos katsotaan tarkemmin, huomataan, että kansanlaulut eivät ole pelkästään lauluja – ne ovat elämänohjeita, tunteiden tulkkeja ja joskus jopa tiedonvälittäjiä. Ne kertovat meille, miten parkua oikein menetettyä rakkautta, miten juhlia onnistumisia ja miten ottaa vastaan elämän pienet ja suuret vastoinkäymiset. Onhan se nyt kiva, että joku on tehnyt kaiken tämän ajattelun puolestamme!

Ja mikä parasta, kansanlaulut yhdistävät sukupolvia. Onko mitään hauskempaa kuin kuvitella mummon laulavan “Tuiki, tuiki tähtönen” samalla intensiteetillä kuin nykyajan teini laulaa karaokessa? No, ehkä ei ihan samalla intensiteetillä, mutta idea on sama. Kansanlaulut ovat se liima, joka pitää suomalaiset yhdessä, vaikka välillä tuntuu, että meillä on enemmän mielipiteitä kuin sääennusteita.

Lopuksi, suomalaiset kansanlaulut ovat kuin suomalainen sisu: ne eivät ehkä aina ole kauniita tai helppoja, mutta ne ovat aitoja ja rehellisiä. Ne kertovat tarinoita, jotka ovat yhtä totta kuin se, että kesällä sataa ja talvella on kylmä. Joten seuraavan kerran, kun kuulet kansanlaulun, laita silmät kiinni ja kuvittele itsesi keskelle suomalaista metsää, jossa sauna lämpiää ja järvi kutsuu uimareita. Se on suomalainen kansanlaulu parhaimmillaan – yhtä aikaa rauhoittava ja syvällinen, mutta aina pieni hymy suupielessä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:43:53