Etusivu > “Suomalaisten saunaperinteet ja niiden terveysvaikutukset” #sauna #terveys #perinteet #Suomi

08.06.2024 01:31

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaiset ja sauna ovat kuin muumimuki ja kahvi – erottamattomia! Jos olet koskaan miettinyt, miksi me suomalaiset rakastamme saunaa niin paljon, syitä löytyy roppakaupalla. Ja hei, ei puhuta vain siitä, että saunassa voi laulaa karaokea ilman, että kukaan katsoo pahasti. Saunalla on oikeasti myös terveysvaikutuksia, jotka saavat terveyskeskuksen lääkärinkin nostamaan peukun pystyyn.

Aloitetaanpa perinteistä. Sauna on meille pyhä paikka, lähes yhtä pyhä kuin äidin tekemä karjalanpaisti. Jo kivikaudella suomalaiset tiesivät, että kuuma löyly on parasta, mitä ihminen voi itselleen antaa. Historiasta löytyy tarinoita siitä, kuinka saunassa synnyttiin, parannettiin flunssat ja ratkottiin naapuririidat. Jos joku ilmoitti, että “mökille on tulossa sauna”, koko kylä kerääntyi paikalle kuin nykyaikana ilmaisen kahvin perässä.

Mutta mitä terveyshyötyjä saunasta oikeasti on? No, ensinnäkin sydän kiittää. Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen saunominen vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Eli seuraavan kerran kun mietit, lähdetkö lenkille vai saunaan, muista että molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja – mutta saunassa ei tarvitse pukeutua trikoisiin.

Saunan lämmössä myös stressi sulaa pois kuin lumiukko juhannuksena. Kun istut lauteilla ja hikoilet päivän murheet pois, mielesi rauhoittuu ja rentoutuu. Puhumattakaan siitä, kuinka näppärästi sauna toimii rauhanneuvottelupaikkana: kukapa voisi riidellä, kun pitää keskittyä selviämään seuraavasta löylykauhasta?

Entä ihot? Sauna on kuin luonnon oma kauneushoitola. Kun hiki virtaa, ihon huokoset aukeavat ja epäpuhtaudet huuhtoutuvat pois. Ei siis ihme, että suomalaiset pysyvät nuorekkaina – tai ainakin yrittävät parhaansa.

Ja se kuuluisa jälkilöyly! Tiesitkö, että jälkilöylyjen aikana keho jatkaa hikoilua, mikä auttaa poistamaan kuona-aineita? Eli kun istut vilvoittelemassa ja hörpit saunajuomaasi, kehosi tekee vieläkin töitä puolestasi. Mikä nerokas systeemi!

Lopuksi, saunassa syntyy parhaat ideat. Oletko koskaan kuullut, että joku keksisi mitään järkevää kylmässä suihkussa? Ei, mutta saunassa syntyy liiketoimintasuunnitelmia, runoja ja jopa maailmanrauhaa. Ei ole sattumaa, että suomalaiset insinöörit ovat niin innovatiivisia – he vain viettävät tarpeeksi aikaa saunassa!

Joten seuraavan kerran, kun mietit, mitä tehdä illalla, muista: sauna on vastaus. Se ei ole vain perinne, vaan todellinen terveyspommi, joka pitää mielen ja kehon vireänä. Ja muista, löylyä lissää!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 04:20:09