Etusivu > Suomen luonnonpuistojen merkitys matkailulle ja luonnonsuojelulle. #luonto #matkailu #suojelu #Suomi #kestäväkehitys #luontomatkailu

08.06.2024 00:04

Suomen luonnonpuistojen merkitys matkailulle ja luonnonsuojelulle. #luonto #matkailu #suojelu #Suomi #kestäväkehitys #luontomatkailu
Lukuaika: < 1 minuutti

Oletko koskaan miettinyt, miksi karhu ylitti tien? No, Suomen luonnonpuistossa se ei ylitä tietä vaan viipottaa suoraan metsän siimekseen, välttäen ihmisiä kuin hyttynen hyttysmyrkkyä. Suomen luonnonpuistot ovat kuin luonnon omia komediafestivaaleja, joissa vierailijat saavat nauttia majesteettisista maisemista ja samalla oppia, miksi on tärkeää pitää nämä paikat suojassa – niin ihmisiltä kuin karhuilta.

Kuvittele itsesi astumassa sisään Suomen kansallispuistoon, jossa jylhät metsät ja kristallinkirkkaat järvet tervehtivät sinua kuin vanhaa ystävää. Täällä ei tarvitse pelätä, että puisto muuttuu parkkipaikaksi tai ostoskeskukseksi, sillä luonnonsuojelu on kuin säilykepurkin avaaminen: kerran avattu, ei enää paluuta.

Luonnonpuistot ovat matkailijoiden suosikkeja, eikä ihme. Kuka nyt ei haluaisi viettää lomaa paikassa, jossa voi törmätä sekä hirveen että hippiäiseen saman päivän aikana? Ei tarvitse edes erikseen mainita, että Suomen luonnossa on enemmän tähtiä kuin Hollywoodissa – ja ne ovat kaikki taivaalla!

Mutta älkäämme unohtako luonnonsuojelun tärkeyttä. Jos emme pidä huolta näistä puistoista, ne muuttuvat pian kuin jääkaapiksi, jossa on vain tyhjiä maitotölkkejä ja vanhoja perunamuusirasioita. Suomen luonnonpuistot ovat kuin ekosysteemin omia stand-up-klubeja: ne tarvitsevat yleisönsä, mutta yleisö ei saa tehdä niistä sotkuisia.

Kestävä kehitys on avainsana. Se ei tarkoita vain sitä, että otamme mukaamme roskat ja jätämme jälkeemme vain jalanjäljet – vaikka sekin on tärkeää. Se tarkoittaa myös sitä, että matkailijat oppivat arvostamaan luonnon arvoja ja ymmärtävät, miksi nämä paikat ovat suojeltuja. Eihän kukaan halua, että tulevaisuuden lapset selaavat kuvia isovanhempien lomamatkoista ja kysyvät: “Mikä on metsä?”

Joten ensi kerralla, kun suunnittelet lomamatkaa, harkitse Suomen luonnonpuistoa. Varaa aikaa hiljentymiselle ja luonnon ihailulle. Ja muista, että vaikka karhu ei ylittänyt tietä, se saattaa silti olla seuraava naapurisi teltan takana – ja siitä vasta saakin ikimuistoisen lomakokemuksen!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:59:07