Etusivu > “Suomi 1952 kesäolympialaiset ja niiden vaikutus nykypäivään”

#olympialaiset #historia #Suomi #urheilu #kulttuuri

2024/06/08 20:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvittele tämä: kesä 1952, Helsinki. Radio soittaa iskelmää, naapurit juttelevat postimerkeistä ja kaikilla on se ihmeellinen tunne, että kohta tapahtuu jotain suurta. Ei, en tarkoita sitä että mummo oppisi ajamaan polkupyörällä ilman apupyöriä – vaikka sekin olisi ollut aikamoinen spektaakkeli. Puhun tietenkin siitä, kun Suomi isännöi kesäolympialaisia!

1952 oli vuosi, jolloin suomalaiset eivät vain katsoneet olympialaisia, vaan he elivät ne. Se oli vuosi, jolloin tukkimiehenkirjanpito muuttui kisakatsomoksi ja mämmi maistui jotenkin erityisen kultamitaliselta. Koko maa oli kuin saunassa – kuuma, hikinen ja täynnä yhteishenkeä.

Kuvitellaanpa nyt hetki, että olisit urheilija näissä kisoissa. Astut kentälle, ja yleisö hurraa niin kovaa, että luulet korviesi soivan. (Ja ehkä ne soivatkin, koska kaiuttimet olivat tuolloin vähän eri kaliiberia.) Kenties yrität voittaa kultaa tai ehkä vain pysyä pystyssä – kumpikin on arvostettavaa.

Mutta mitä nämä olympialaiset merkitsivät nykypäivän Suomelle? No, ensinnäkin ne olivat kuin massiivinen suomalainen saunailta, mutta ilman sitä, että joku heittää liikaa vettä kiukaalle. Kaikki olivat yhdessä, ja se jätti pysyvän jäljen kansalliseen identiteettiin.

Nykyään, kun katsomme taaksepäin vuoteen 1952, näemme enemmän kuin pelkät urheilutapahtumat. Näemme ajan, jolloin ihmiset lähtivät kaduille juhlimaan, vaikka he eivät edes tienneet, kuka voitti. Se oli aikaa, jolloin kisojen henki oli tärkeämpi kuin itse voitto. (Ja rehellisesti, kuka muistaa hopeamitalistit? No, ehkä heidän äitinsä.)

Nykypäivän suomalainen urheilukulttuuri on rakennettu tämän perinnön päälle. Jokainen kerta, kun suomalainen hiihtäjä ylittää maaliviivan, tai kun joku voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, voimme kiittää vuoden 1952 olympialaisia siitä, että ne opettivat meille, kuinka juhlia yhdessä.

Joten seuraavan kerran kun näet vanhan mustavalkoisen valokuvan urheilijasta, joka näyttää siltä kuin olisi juossut suoraan 1950-luvun elokuvasta, muista: hän oli osa jotain suurempaa. Ja se “jotain suurempaa” jatkaa elämäänsä jokaisessa suomalaisessa, joka juhlii urheilun voimaa ja yhteisöllisyyttä.

Ja hei, seuraavan kerran kun laitat saunan päälle, muista heittää löylyä myös vuoden 1952 olympialaisille. Ne ansaitsevat sen. Kippis ja kulaus!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:24:50