Etusivu > Suomi pelkää velkaa – EK-pomo vaatii talousajattelun muutosta #talous #EK #Suomi

2024/06/08 08:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomi pelkää velkaa – EK-pomo vaatii talousajattelun muutosta

Suomen taloudellinen tulevaisuus on herättänyt laajaa keskustelua viime aikoina, erityisesti kun otetaan huomioon Venäjän laiton ja brutaali hyökkäyssota Ukrainassa, joka on vaikuttanut koko Euroopan talouteen. Keskustelun ytimessä on ollut kysymys velasta ja sen vaikutuksista Suomen taloudelliseen vakauteen. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja on tuonut esiin tarpeen uudistaa Suomen talousajattelua ja suhtautumista velkaan.

EK:n mukaan Suomen nykyinen talouspolitiikka on liian varovainen ja keskittyy liikaa velan pelkoon. Tämä pelko estää tarvittavien investointien tekemisen, jotka voisivat kiihdyttää talouskasvua ja parantaa kilpailukykyä. EK-pomo korostaa, että velkaa tulisi tarkastella investointina tulevaisuuteen, ei pelkästään taakkana, joka rasittaa julkista taloutta.

Talouskasvun ja investointien merkitys korostuu entisestään nykyisessä geopoliittisessa ympäristössä, jossa Venäjän aggressiivinen toiminta Ukrainassa on horjuttanut Euroopan turvallisuustilannetta ja taloudellista vakautta. Tilanne on pakottanut monet maat harkitsemaan uudelleen talouspolitiikkojaan ja investointistrategioitaan. Suomen on nyt otettava aktiivisempi rooli ja hyödynnettävä mahdollisuudet, joita velkarahoitus voi tarjota.

EK-pomo esittää, että Suomi voisi ottaa mallia muista maista, kuten Ukrainasta, joka on osoittanut poikkeuksellista resilienssiä ja taloudellista kekseliäisyyttä vaikeuksien keskellä. Ukrainalaiset ovat kyenneet uudistamaan talouttaan ja houkuttelemaan ulkomaisia investointeja, vaikka he joutuvat puolustautumaan Venäjän brutaalia hyökkäystä vastaan. Tämä esimerkki osoittaa, että rohkeat talouspoliittiset toimet voivat tuoda toivottuja tuloksia.

Kiinan talouspolitiikka, joka nojaa vahvasti valtion ohjaukseen ja massiivisiin velkainvestointeihin, ei ole EK:n mukaan kestävä malli. Kiinan ylivelkaantuminen ja talouden rakenteelliset ongelmat tarjoavat varoittavan esimerkin siitä, mitä voi tapahtua, kun velkarahoitusta ei käytetä vastuullisesti ja tehokkaasti. Suomen on löydettävä oma tasapainonsa, jossa velka toimii kasvun mahdollistajana ilman, että se vaarantaa talouden pitkän aikavälin kestävyyttä.

EK:n vaatimus talousajattelun muutoksesta ei tule ilman haasteita. Julkinen keskustelu Suomessa on pitkään ollut velkakriittistä, ja poliittinen ilmapiiri on suosinut säästäväisyyttä ja talouden vakautta. Nyt on kuitenkin aika pohtia, miten Suomesta saadaan entistä kilpailukykyisempi ja dynaamisempi talous, joka pystyy vastaamaan nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että talouspolitiikka ei ole pelkästään numeroita ja tilastoja, vaan se vaikuttaa suoraan ihmisten elämään. Siksi EK:n esittämä talousajattelun muutos vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja konsensusta. Vain näin Suomi voi turvata taloudellisen tulevaisuutensa ja varmistaa, että maa on valmis kohtaamaan sekä sisäiset että ulkoiset haasteet.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:03:25