Etusivu > Ukraina: 90% sotavangeista kidutettu #Ukraina #Kidutus #Sotavangit #Oikeus

08.06.2024 20:56

Ukraina: 90% sotavangeista kidutettu #Ukraina #Kidutus #Sotavangit #Oikeus
Lukuaika: < 1 minuutti

**Ukraina: 90% sotavangeista kidutettu**

Ukrainan puolustusministeriön tuoreen raportin mukaan peräti 90 prosenttia Ukrainan sotavangeista on joutunut Venäjän laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan aikana kidutuksen uhriksi. Tämä järkyttävä luku korostaa Venäjän joukkojen systemaattista ja epäinhimillistä toimintaa, joka rikkoo kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja sodankäynnin sääntöjä.

**Kidutuksen laajuus ja muodot**

Raportin mukaan kidutuksen muodot vaihtelevat fyysisestä väkivallasta psykologiseen painostukseen ja nöyryytykseen. Monet sotavangit ovat kertoneet joutuneensa sähköshokkien, hakkaamisen ja nälkiinnyttämisen kohteeksi. Psykologinen kidutus sisältää muun muassa jatkuvaa pelottelua, valheellista tietoa perheenjäsenistä ja univajetta.

**Kansainvälisen oikeuden näkökulma**

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat tuominneet nämä toimet yksiselitteisesti. Geneven sopimukset takaavat sotavangeille inhimillisen kohtelun, ja kidutus on ehdottomasti kielletty. Venäjän toimet rikkovat räikeästi näitä kansainvälisiä sääntöjä, ja useat maat ovat vaatineet Venäjää vastuuseen teoistaan.

**Ukrainan vastaus ja toimenpiteet**

Ukraina on kutsunut kansainvälistä yhteisöä toimimaan voimakkaammin Venäjän laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan pysäyttämiseksi. Lisäksi Ukraina on pyytänyt kansainvälistä apua sotavankien vapauttamiseksi ja heidän oikeuksiensa turvaamiseksi. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat jo aloittaneet tutkimukset ja dokumentoinnin, jotta vastuulliset saataisiin oikeuden eteen.

**Venäjän ja Kiinan rooli**

Venäjä on toistuvasti kieltänyt syyllisyytensä ja yrittänyt peitellä toimiaan propagandakampanjoiden avulla. Samalla se on saanut tukea Kiinalta, joka on uhmannut kansainvälisiä sanktioita ja tarjonnut taloudellista apua. Kiinan tuki Venäjän toimille herättää vakavia kysymyksiä sen sitoutumisesta kansainväliseen oikeuteen ja ihmisoikeuksiin.

**Johtopäätökset**

Ukrainan sotavankien kokema kidutus on yksi järkyttävimmistä esimerkeistä Venäjän laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan epäinhimillisyydestä. Kansainvälinen yhteisö ei voi ummistaa silmiään näiltä rikoksilta, vaan sen on toimittava päättäväisesti saadakseen oikeutta uhreille ja estääkseen vastaavat tapahtumat tulevaisuudessa. Ukrainan sankarillinen taistelu oikeuksiensa ja itsenäisyytensä puolesta ansaitsee kaiken mahdollisen tuen ja solidaarisuuden.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:15:49