Etusivu > Yöttömän yön vaikutus ihmisten unirytmiin Lapissa #unirytmi #lapinluonto #keskiyönaurinko

2024/06/08 15:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Kun Lapin kesä koittaa ja aurinko päättää ottaa ylitöitä, paikallisten unirytmi menee niin sekaisin, että unihiekka voisi yhtä hyvin olla siirappia. Yöttömän yön aikaan ihmiset eivät tiedä, pitäisikö kääntää kylkeä vai grillata makkaraa. Tähän ilmiöön liittyy monenlaisia huvittavia piirteitä, jotka saavat jopa Joulupukin rapsuttamaan päätään.

Ensinnäkin, kuvitelkaa tilanne, jossa yrität mennä nukkumaan, mutta aurinko porottaa ikkunoista kuin huonosti ajoitettu lavashow. Verhojen käyttö on yhtä tehokasta kuin yrittäisi peittää aurinkoa postimerkillä. Tulos: paikalliset kehittävät uusia nukkumistyylejä, kuten “aurinkolasit ja silmälaput” tai “foliokääre ikkunan edessä”. Eräänlainen foliohattu, mutta ikkunassa.

Ja kun päästään siihen hetkeen, kun pitäisi oikeasti nukkua, keho ei suostu yhteistyöhön. Sisäinen kellomme on kuin hämmentynyt pöllö, joka ei tiedä, onko aamu vai ilta. Kun naapuri leikkaa nurmikkoaan kello 23, se ei tunnu lainkaan oudolta. “Ei kai se nyt yöllä ole, kun aurinko paistaa,” ajattelee hän. Ja niin ajattelee myös koko naapurusto.

Keskiyön aurinko tuo mukanaan myös huvittavia tilanteita. Kuvitelkaa turistit, jotka saapuvat Lapin kesään valmiina kokemaan mystisen yöttömän yön. Heidät voi bongata keskellä yötä ottamassa selfieitä, kun taas paikalliset yrittävät pitää pokerinaamaa ja teeskennellä, että tämä kaikki on aivan normaalia. “Joo, meillä on täällä Lapissa tällainen 24/7 valoisa kesä. Ei siinä mitään. Kohta varmaan porotkin alkavat valvoa yötä päivää.”

Lapin luonto juhlii tätä valon yltäkylläisyyttä omalla tavallaan. Kasvit kasvavat kuin steroidien voimalla ja eläimetkin tuntuvat olevan ekstra-aktiivisia. Vaikka auringonpaiste on ihanaa, sen jatkuva läsnäolo saa ihmiset pohtimaan, pitäisikö hankkia vuorokausirytmiä sääteleviä laitteita. Ehkäpä joku keksii tulevaisuudessa älyverhot, jotka synkronoidaan ihmisen biologisen kellon kanssa!

Yksi asia on kuitenkin varma: yöttömän yön aikaan nauru raikaa Lapissa. Kun unirytmi on sekaisin, ja aurinko paistaa läpi yön, elämä muuttuu hieman absurdiksi ja huvittavaksi. Ehkä se onkin yöttömän yön salaisuus: se opettaa meille, että joskus on ihan ok nauraa elämän kummallisille hetkille – vaikka sitten keskellä yötä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 11:08:02