Etusivu > Kuinka suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää? #itsenäisyys #Suomi100 #juhlat #liputuspäivä #perinteet

09.06.2024 01:00

Kuinka suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää? #itsenäisyys #Suomi100 #juhlat #liputuspäivä #perinteet
Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaiset ovat tunnettuja monista asioista: saunoista, salmiakista ja siitä, että he osaavat olla juhlissa yhtä riehakkaita kuin kirjastossa. Itsenäisyyspäivä ei ole poikkeus! Joulukuun kuudes päivä on se maaginen hetki, kun suomalaiset kaivavat kaapista parhaimmat pyjamat ja valmistautuvat hurjaan juhlintaan… tai ainakin yrittävät.

Kaikki alkaa hieman juhlallisemmin, kun liput nostetaan salkoon. Tämä tapahtuu aamulla, todennäköisesti silloin kun vielä nukut, ja naapurit katsovat sinua ikkunasta miettien, miksi lippu roikkuu vielä autotallin nurkassa. Mutta ei hätää, sillä suomalaisella aikataululla ehdit vielä hyvin juhlia, vaikka lippu nouseekin vasta iltapäivällä.

Itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluu myös kynttilöiden sytyttäminen ikkunalaudalle. Kynttilät ovat toki kauniita, mutta ne saattavat myös muistuttaa sinua siitä yhdestä kerrasta, kun unohdit ne palamaan ja heräsit naapurin palovaroittimen kiljuntaan. Mutta hei, ei huolta, palokunta tulee nopeasti – ja hekin ovat suomalaisia, joten he eivät turhia hötkyile.

Ja sitten on se hetki, jota kaikki odottavat: Linnan juhlat. Tämä ei suinkaan tarkoita, että menisit oikeaan linnaan, vaan että istut kotisohvalla ja katsot televisiosta, kun muut menevät sinne. Tämä on kuin Oscar-gaala, mutta puvut ovat vähemmän paljastavia ja juonnot vielä pidempiä. “Kuka on tämän vuoden mielenkiintoisin vieras?” kysyt itseltäsi samalla, kun käännät kanavaa yrittäen löytää jotain muuta katsottavaa. Lopulta palaat kuitenkin takaisin Linnan juhliin, koska et voi vastustaa pukuja ja niitä jänniä hetkiä, kun joku astuu vahingossa toisen hameen päälle.

Ruokapuolella suomalaiset tekevät sen, minkä osaavat parhaiten: syövät. Perinteisiin kuuluu esimerkiksi karjalanpaisti, joka on yhtä suomalainen kuin mokkapalat koulun myyjäisissä. Juhlapöydässä on myös paljon muuta, kuten perunalaatikkoa, joka on saanut kypsyä rauhassa 12 tuntia ja siitä huolimatta maistuu hieman… perunalta.

Kun ilta etenee, suomalaiset tulevat yhä juhlatuulisemmiksi. Tämä tarkoittaa, että he saattavat jopa keskustella toisten ihmisten kanssa – ainakin jos on tarpeeksi glögiä tarjolla. Tai sitten he istuvat hiljaa ja miettivät, kuinka hienoa on, että Suomi on itsenäinen maa, jossa voi juhlia miten haluaa: vaikka istumalla yksin kotona ja katsomalla Linnan juhlia.

Itsenäisyyspäivä päättyy usein siihen, että ihmiset katsovat ilotulituksia. Tai ainakin yrittävät katsoa, jos taivas ei ole pilvessä ja pakkasta ei ole niin paljon, että silmät jäätyvät kiinni. Mutta ei hätää, sillä suomalaiset ovat sopeutuvaisia: aina voi katsoa viime vuoden ilotulitukset YouTubesta ja kuvitella, että ne ovat livenä.

Ja niin, suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää. Ei ehkä maailman riehakkaimmalla tavalla, mutta omalla rakastettavan jäyhällä tyylillään. Kippis Suomelle!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 12:36:52