Etusivu > Suomalaisen saunakulttuurin vaikutus hyvinvointiin
#sauna #hyvinvointi #kulttuuri #terveys #perinne #rentoutuminen #suomi

09.06.2024 00:00

Suomalaisen saunakulttuurin vaikutus hyvinvointiin
#sauna #hyvinvointi #kulttuuri #terveys #perinne #rentoutuminen #suomi
Lukuaika: 2 minuuttia

Kun suomalainen saapuu maailmalle, hän saattaa kaivata muutakin kuin ruisleipää ja salmiakkia. Nimittäin saunaa. Me suomalaiset olemme niin kiintyneitä tähän höyryiseen huoneeseen, että on melkein ihme, ettei meillä ole saunoja myös autoissa ja käsilaukuissa.

Saunakulttuuri on kuitenkin muutakin kuin pelkkää hikoilua. Se on elämäntapa, joka vaikuttaa hyvinvointiimme monin eri tavoin. Ensinnäkin, saunassa käydessämme, emme vain pese pois päivän pölyjä, vaan myös stressiä ja murheita. Kuuma löyly toimii kuin suomalainen versio meditaatiosta: “Ota tästä 80 astetta ja koivunvihdat, ja unohda huolet!”

Saunomisen terveysvaikutukset ovat kuin salmiakki: hieman yllättäviä, mutta lopulta erittäin miellyttäviä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen saunominen voi vähentää sydänkohtauksen riskiä, parantaa verenkiertoa ja jopa pidentää elinikää. Toisin sanoen, jos haluat elää pitkään ja terveenä, kannattaa harkita saunan hankkimista olohuoneeseen – tai ainakin naapurin takapihalle, jos tila on kortilla.

Saunassa ei myöskään tarvitse olla yksin. Se on erinomainen paikka sosiaaliselle kanssakäymiselle. Kuvittele hetki: istut alasti lauteilla, hikikarpalot valuvat pitkin selkääsi, ja vieressäsi istuu naapuri, jonka kanssa et yleensä puhu muuta kuin säästä. Mutta nyt, löylyn lämmössä, kaikesta voi keskustella avoimesti – säästä, politiikasta, ja jopa siitä, miksi naapuri leikkaa nurmikon aina sunnuntaiaamuisin.

Saunakulttuuri on myös täynnä perinteitä. Esimerkiksi joulusauna on monille suomalaisille tärkeä osa juhlaa. Ei ole joulu ilman sitä erityistä hetkeä, kun koko perhe pakkautuu saunaan, ja sen jälkeen pehmeänä ja rentoutuneena nauttii joulupöydän antimista. Ja onhan meillä tietenkin myös juhannussauna, joka on kuin kesän suurin saunafestivaali ilman lippuja ja varausmaksuja.

Vaikka saunominen on monille meistä arkipäivää, se voi olla vieraille kulttuureille hämmentävää. Kuka olisi uskonut, että istuminen kuumassa huoneessa ja hakkaaminen itseään koivunlehdillä voisi olla niin rentouttavaa? Mutta tässä se salaisuus piileekin: suomalaiset ovat keksineet, miten tehdä hikoilusta taidetta ja hyvinvoinnista elämäntapa.

Lopuksi, saunakulttuuri on osoitus siitä, että suomalaiset osaavat ottaa rennosti. Vaikka olemme tunnettuja työteliäisyydestämme ja jäyhyydestämme, saunassa kaikki roolit ja tittelit unohtuvat. Siellä olemme kaikki tasa-arvoisia, pelkkää hikeä ja höyryä, ja ehkä vähän koivunlehtiä hiuksissamme.

Joten seuraavan kerran, kun elämä tuntuu stressaavalta ja olo on kuin yli keitetty peruna, muista: sauna auttaa. Se on suomalaisen hyvinvoinnin salaisuus, joka on yhtä syvällä geeneissämme kuin rakkaus kahviin ja mökkeilyyn.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/25 11:21:54