Etusivu > Suomen järvien ekologisen tasapainon säilyttäminen.

#luonto #ympäristö #järvet #suomi #ekologia

2024/06/09 05:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomessa on enemmän järviä kuin on ihmisiä, jotka osaavat lausua sanan “ekologinen tasapaino” takeltelematta. Näitä sinisiä helmiä on peräti 188 000, mikä tekee Suomesta melkein kuin Sveitsin juuston, mutta ilman juustoa ja enemmän vettä. Ja sanotaan nyt heti alkuun: ei, nämä järvet eivät ole vain isoja lätäköitä, joihin kesällä hypitään ja talvella sahataan reikiä avantouintia varten.

Järvien ekologinen tasapaino on yhtä herkkä kuin suomalaisen huumorintaju. Jos joku menee pilaamaan sen, koko kansakunta kärsii. Ajattele sitä näin: jos järvet olisivat rock-yhtye, plankton olisi bändin basisti. Kukaan ei huomaa sitä, ennen kuin se puuttuu, ja sitten koko homma kuulostaa yhtä hyvältä kuin kissa, joka on jäänyt rymistelemään rumpusetin taakse.

Mutta miten tämä kaikki liittyy siihen, että sinun pitäisi välittää järvien tilasta? No, jos järvet menevät pilalle, sinun kalaretkesi muuttuvat nopeasti surulliseksi satuhetkeksi, jossa ainoa saalis on vanha kumisaapas ja puoliksi täytetty limsapullo. Ja jos olet koskaan yrittänyt grillata kumisaapasta, tiedät, ettei se ole mikään kulinaarinen elämys.

Yksi tärkeimmistä asioista on, että pidämme ravinteet kurissa. Liiallinen ravinteiden määrä järvessä on kuin suomalainen juhannus ilman sääntöjä: kaunis alku, mutta lopussa kaikki ovat hukassa ja vesi on täynnä kaikenlaista epämääräistä. Niinpä on tärkeää, että lannoitteet ja jätevedet käsitellään asianmukaisesti. Muuten järvet muuttuvat vihreiksi limalätäköiksi, ja ainoa asia, mitä niissä voi kasvattaa, on leväparta.

Puhutaanpa sitten kalastuksesta. On erittäin tärkeää, että kalastamme vastuullisesti. Jos kalastat kaikki kalat pois, järvi muuttuu yhtä eloisaksi kuin maanantaiaamun palaveri. Järven kalakanta on tasapainotettava, jotta se pysyy elinvoimaisena. Mieti sitä näin: jos joku söisi kaikki sinun keksisi, et varmasti olisi kovin iloinen. Sama pätee järven asukkaisiin.

Ja älkäämme unohtako roskia! Jos jätät roskat järven rannalle, se on vähän kuin jättäisit likaiset sukat keskelle olohuonetta. Ei kukaan siitä nauti, ja lopulta siitä tulee vain hirveä sotku. Joten ole hyvä järvellesi ja vie roskat mennessäsi.

Kaiken kaikkiaan, jos pidämme huolen järvistämme, ne pitävät huolen meistä. Ja kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa sinäkin voit ylpeänä kertoa lapsenlapsillesi, kuinka autit pitämään Suomen järvet puhtaina ja kauniina – samalla kun he ihmettelevät, mikä ihme on kumisaapas.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:05:17