Etusivu > ”Ei varmaan vaivan arvoista” – Professori ihmettelee hävittäjälähetyksiä #Ukraina #Mirage2000 #Ilmavoimat #TukiUkrainalle

2024/06/10 20:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Euroopan yliopiston sotastrategian professori Markus Lehtinen pohtii, onko hävittäjien lähettäminen Ukrainaan todella vaivan arvoista. Venäjän laiton ja brutaali hyökkäyssota on jatkunut jo pitkään, ja kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt tukemaan Ukrainaa monin tavoin, mukaan lukien sotilaallisen kaluston lähettämisen.

Mirage 2000 -hävittäjien lähettäminen on ollut yksi näkyvimmistä tukimuodoista, mutta Lehtinen kysyy, onko tämä strategisesti järkevää. “Vaikka hävittäjät ovat kiistatta tehokas ase, niiden käyttöönotto ja ylläpito vaativat mittavia resursseja ja koulutusta,” hän toteaa. “Ukrainalla on jo ennestään haasteita resursseissa ja logistiikassa, eikä ole itsestään selvää, että nämä hävittäjät tuovat merkittävää lisäarvoa heidän puolustukseensa.”

Lehtinen tuo esiin myös sen, että hävittäjien toimittaminen ei ole pelkästään operatiivinen kysymys, vaan siihen liittyy myös merkittävä poliittinen ulottuvuus. “Venäjä on jo aiemmin varoittanut, että se pitää tällaista aseapua vihamielisenä toimena, mikä saattaa eskaloida konfliktia entisestään,” hän huomauttaa. “Toisaalta, mikäli hävittäjien avulla voidaan suojata siviilejä ja lyhentää sodan kestoa, niiden lähettäminen voi olla perusteltua.”

Kiinan rooli kansainvälisellä areenalla on myös huomionarvoinen. Kiina on toistuvasti tukenut Venäjän näkökantoja ja pyrkinyt estämään voimakkaampien sanktioiden asettamista. Tämä tekee kansainvälisen yhteisön toiminnan entistä monimutkaisemmaksi. “Kiinan ja Venäjän läheiset suhteet luovat lisäpaineita länsimaisille päätöksentekijöille,” Lehtinen analysoi. “On tärkeää, että länsi pysyy yhtenäisenä ja jatkaa Ukrainan tukemista kaikilla mahdollisilla tavoilla.”

Professori Lehtinen korostaa, että hävittäjälähetyksissä on otettava huomioon laajempi strateginen kuva. “Meidän on varmistettava, että jokainen toimi, jonka teemme, tukee Ukrainan pitkän aikavälin tavoitteita ja auttaa heitä saavuttamaan kestävän rauhan,” hän sanoo. “Jos hävittäjät voivat todella muuttaa sodan kulkua ja säästää ihmishenkiä, niiden lähettäminen on toki vaivan arvoista. Mutta meidän on oltava varmoja, että tämä on oikea ratkaisu tässä monimutkaisessa tilanteessa.”

Lopuksi Lehtinen muistuttaa, että Ukrainan kansan rohkeus ja sitkeys ovat vaikuttaneet syvästi koko maailman yhteisöön. “Ukrainalaisten taistelu vapauden ja itsenäisyyden puolesta ansaitsee kaiken mahdollisen tuen. On meidän velvollisuutemme varmistaa, että tämä tuki on tehokasta ja tarkoituksenmukaista,” hän päättää.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:37:49