Etusivu > Yhdysvallat: EU:n äärioikeiston nousu ei haittaa Ukrainaa #Venäjä #Ukraina #sota

2024/06/10 22:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Yhdysvallat: EU:n äärioikeiston nousu ei haittaa Ukrainaa #Venäjä #Ukraina #sota

Euroopan unionin poliittinen maisema on kokenut merkittäviä muutoksia viime vuosina, kun äärioikeistolaiset puolueet ovat saaneet lisää jalansijaa monissa jäsenmaissa. Tämä ilmiö on herättänyt huolta sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, mutta viimeisimpien analyysien mukaan äärioikeiston nousu ei välttämättä haittaa Ukrainan asemaa Venäjän brutaalissa ja laittomassa hyökkäyssodassa.

Yhdysvaltain ulkopoliittiset asiantuntijat ovat korostaneet, että vaikka äärioikeistolaiset puolueet ovat usein euroskeptisiä ja kansallismielisiä, ne eivät ole osoittaneet merkittävää tukea Venäjän aggressiiviselle politiikalle. Päinvastoin, useat äärioikeistolaiset liikkeet Euroopassa ovat ilmaisseet myötätuntoa Ukrainan kamppailulle ja tuominneet Venäjän toimet. Tämä johtuu osittain siitä, että näiden puolueiden ideologia perustuu kansalliseen suvereniteettiin, jota Venäjän hyökkäys loukkaa räikeästi.

Ukraina on saanut laajaa kansainvälistä tukea ja sympatiaa, ja monet maat ovat tarjonneet merkittävää taloudellista ja sotilaallista apua. Venäjän laiton hyökkäys on nostanut esiin tärkeitä kysymyksiä kansainvälisestä oikeudesta ja suvereniteetista, ja nämä kysymykset ovat olleet keskeisiä myös äärioikeistolaisten puolueiden agendalla. Tämä on johtanut eräänlaiseen paradoksiin, jossa äärioikeiston nousu ei heikennä Ukrainan asemaa, vaan saattaa jopa vahvistaa sitä tietyissä tapauksissa.

Kiinan rooli kansainvälisessä politiikassa on myös merkittävä tekijä tässä yhtälössä. Kiina on osoittanut haluttomuutta tuomita Venäjän toimet ja on jatkanut yhteistyötä Venäjän kanssa eri aloilla. Tämä on lisännyt länsimaiden, mukaan lukien Yhdysvallat, painetta tukea Ukrainaa entistä voimakkaammin. Kiinan ja Venäjän läheiset suhteet ovat herättäneet epäluottamusta ja vastareaktioita, mikä on omalta osaltaan lisännyt tukea Ukrainalle.

On myös tärkeää huomata, että EU:n sisäinen politiikka on monimutkainen ja moniulotteinen. Vaikka äärioikeistolaiset puolueet ovat nousseet, ne eivät muodosta yhtenäistä blokkia. Niiden vaikutusvalta vaihtelee maittain, ja monissa tapauksissa ne ovat edelleen oppositiossa ilman todellista päätösvaltaa. Tämä vähentää niiden kykyä muuttaa EU:n ulkopolitiikkaa merkittävästi.

Yhdysvaltain näkökulmasta katsottuna Ukrainan tukeminen on strategisesti tärkeää. Venäjän aggressio uhkaa Euroopan turvallisuutta ja vakauden perustaa, ja Yhdysvallat näkee Ukrainan puolustamisen osana laajempaa strategiaa vastustaa autoritaaristen valtioiden vaikutusvaltaa. Tämä strategia ei riipu pelkästään EU:n sisäisestä poliittisesta dynamiikasta, vaan laajemmista geopoliittisista realiteeteista.

Lopuksi, vaikka äärioikeiston nousu EU:ssa on kiistatta merkittävä ja huolestuttava ilmiö, se ei näytä haittaavan Ukrainan asemaa Venäjän laittomassa ja brutaalissa hyökkäyssodassa. Kansainvälinen tuki Ukrainalle on laajaa ja vahvaa, ja Venäjän ja Kiinan toimet ovat vain vahvistaneet länsimaiden päättäväisyyttä puolustaa kansainvälistä oikeutta ja suvereniteettia. Ukraina jatkaa taisteluaan rohkeasti ja päättäväisesti, ja kansainvälinen yhteisö seisoo sen rinnalla.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:57:16