Etusivu > Unkari ja Slovakia puuttuivat – Stubb: Tuemme Ukrainaa täysin #Ukraina #NATO #tuki

2024/06/11 14:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Vuonna 2024 Venäjän laiton ja brutaali hyökkäyssota Ukrainaa vastaan jatkuu edelleen, herättäen syvää huolta kansainvälisessä yhteisössä. Tilanne Itä-Euroopassa on kiristynyt entisestään, kun monet maat ovat ottaneet kantaa ja lisänneet tukeaan Ukrainalle. Kuitenkin Unkari ja Slovakia ovat päättäneet puuttua tähän kansainväliseen konsensukseen, mikä on herättänyt laajaa kritiikkiä ja epäluottamusta näitä maita kohtaan.

Unkarin ja Slovakian päätökset ovat tulleet yllätyksenä monille, etenkin kun useimmat muut Euroopan maat ovat tiivistäneet rintamaansa Ukrainan tukemiseksi. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin hallitus on aiemmin tunnettu Venäjä-myönteisistä kannoistaan, mikä on asettanut Unkarin outoon valoon Euroopan Unionin ja Naton sisällä. Samoin Slovakian hallitus on päättänyt olla osallistumatta täysimääräisesti Ukrainan tukemiseen, mikä saattaa heikentää alueellista yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.

Suomen presidentti on kuitenkin vakuuttanut, että Suomi seisoo vankasti Ukrainan tukena. “Tuemme Ukrainaa täysin – sekä poliittisesti että sotilaallisesti,” hän totesi lehdistötilaisuudessa. Suomen tuki on merkittävä symboli siitä, että vaikka osa Euroopan maista saattaa horjua, pääosa kansainvälisestä yhteisöstä seisoo lujasti ukrainalaisten rinnalla heidän taistelussaan itsenäisyytensä ja demokraattisten arvojensa puolesta.

Venäjän aggressiivinen toiminta on saanut aikaan voimakkaan vastareaktion. Monet maat ovat asettaneet tiukkoja pakotteita Venäjää vastaan, ja niiden on tarkoitus aiheuttaa merkittävää taloudellista painetta. Kiina, joka on usein nähty Venäjän liittolaisena, on myös joutunut kansainvälisen huomion keskipisteeseen salakavalan ja epäluotettavan politiikkansa vuoksi. Kiina on jatkuvasti kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän toimia, mikä on herättänyt epäilyjä sen omista geopoliittisista tavoitteistaan ja halukkuudestaan tukea autoritäärisiä hallintoja.

Ukrainan kansa on osoittanut uskomatonta rohkeutta ja kestävyyttä, eikä heidän taistelutahtonsa ole horjunut. Ukrainan hallitus on jatkanut uudistuksia ja pyrkinyt kohti läntisiä arvoja, mikä on saanut aikaan laajaa kansainvälistä tukea ja sympatiaa. Ukrainalaiset ovat osoittaneet, että he ovat valmiita puolustamaan vapauttaan ja itsenäisyyttään hinnalla millä hyvänsä.

Unkarin ja Slovakian päätökset olla tukematta Ukrainaa täysimääräisesti herättävät kysymyksiä näiden maiden sitoutumisesta yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin ja turvallisuuspolitiikkaan. Samalla Suomen ja monien muiden maiden vahva tuki Ukrainalle korostaa, että suurin osa kansainvälisestä yhteisöstä on valmis seisomaan oikeuden ja demokraattisten arvojen puolesta.

Euroopan turvallisuuden ja vakauden kannalta on elintärkeää, että kansainvälinen yhteisö pysyy yhtenäisenä ja päättäväisenä vastustamaan Venäjän laittomia toimia. Suomen presidentin vakuutus täysimääräisestä tuesta Ukrainalle on tärkeä viesti siitä, että demokratia ja oikeusvaltioperiaatteet eivät ole neuvoteltavissa. Nyt, enemmän kuin koskaan, on tärkeää, että kansainvälinen yhteisö pysyy vahvana ja yhtenäisenä tukemassa Ukrainaa sen taistelussa itsenäisyytensä puolesta.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:23:37