Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > EU on virallisesti aloittanut liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa: FT:n mukaan varsinainen aloitus tulee myöhemmin

25.06.2024 12:26

Ei audiota saatavissa.

EU on virallisesti aloittanut liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa: FT:n mukaan varsinainen aloitus tulee myöhemmin
Lukuaika: < 1 minuutti

### Ukrainassa ja Moldovassa alkoivat EU-jäsenyysneuvottelut

Luksemburgissa ovat alkaneet neuvottelut Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyydestä. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti asiasta tiistaina ja onnitteli Kiovaa ja Chisinauta prosessin alkamisesta.

“Onnittelemme Moldovaa ja Ukrainaa jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta. Tämä on erittäin hyvä uutinen Ukrainan, Moldovan ja koko Euroopan unionin kansalaisille. Edessä oleva tie on haastava, mutta täynnä mahdollisuuksia. Toivotamme neuvotteluille hyvää alkua!” von der Leyen sanoi.

### Odotukset neuvottelujen etenemisestä

Vaikka neuvottelut ovat alkaneet, Financial Timesin mukaan EU:n viranomaiset arvioivat, että varsinaisia, sisällöllisiä neuvotteluja voidaan odottaa aikaisintaan tammikuussa 2025. Tämä liittyy osittain nykyiseen Unkarin puheenjohtajuuteen EU:ssa, mikä voi hidastaa Ukrainan etenemistä kohti jäsenyyttä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jo viivästyttänyt useiden Ukraina-kysymysten käsittelyä, mukaan lukien EU-jäsenyysneuvottelujen aloitus. Kuitenkin tässä kysymyksessä Orbán on toistaiseksi myöntynyt, vaikka onkin todennut, että Unkarilla on useita mahdollisuuksia käyttää veto-oikeuttaan prosessin aikana.

EU:n virkamiehet odottavat, että neuvottelut etenevät nopeammin Puolan puheenjohtajuuskaudella, joka alkaa 1. tammikuuta 2025. Unkarin puheenjohtajuus EU:n neuvostossa alkaa 1. heinäkuuta.

### Ukrainan tie kohti EU-jäsenyyttä

Joulukuussa viime vuonna Eurooppa-neuvosto suositteli virallisten jäsenyysneuvottelujen aloittamista Ukrainan kanssa, huolimatta Unkarin asettamista uhkavaatimuksista. Huhtikuun lopulla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Ukraina oli täyttänyt kaikki tarvittavat ehdot neuvottelujen aloittamiseksi. Zelenskyi korosti, että nyt on EU:n vuoro täyttää omat velvoitteensa.

Kesäkuun 7. päivänä Euroopan komissio arvioi, että Ukraina ja Moldova olivat täyttäneet kaikki edellytykset virallisten neuvottelujen aloittamiselle. Komissio vaati Kiovalta toimia korruption ja oligarkkien vaikutusvallan torjumiseksi. Lisäksi se vaati parempaa vähemmistöjen suojelua, mihin Budapest oli erityisesti kiinnittänyt huomiota Ukrainan unkarilaisvähemmistön vuoksi. EU:ssa harkitaan myös uusien jäsenmaiden liittymiskäytäntöjen muuttamista, mikä voisi tuoda Ukrainalle useita etuja.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:42:17