Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Odesan alueella saatiin kiinni ennätykselliset viisikymmentä asevelvollisuudesta kieltäytyjää, jotka maksoivat jopa 18,5 tuhatta dollaria.

25.06.2024 12:31

Ei audiota saatavissa.

Odesan alueella saatiin kiinni ennätykselliset viisikymmentä asevelvollisuudesta kieltäytyjää, jotka maksoivat jopa 18,5 tuhatta dollaria.
Lukuaika: 2 minuuttia

### Ennennäkemätön määrä karkureita pidätetty Odessan alueella

Odessan alueella rajavartijat ovat pidättäneet ennätyksellisen määrän henkilöitä, jotka yrittivät paeta maasta. 47 miestä yritti ylittää rajan neljässä minibussissa, joita kuljetti järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenet. Tällaisen matkan hinta saattoi nousta jopa 18,5 tuhanteen Yhdysvaltain dollariin per karkuri.

Tieto pidätyksestä tuli Ukrainan rajavartiolaitokselta (DPSU). Rajavartijat Podilskin ryhmästä yhteistyössä eteläisen aluehallinnon, turvallisuuspalvelun (SBU) ja valtion tutkintatoimiston (DBR) tutkijoiden kanssa paljastivat jälleen uuden laittoman maastapoistumiskanavan.

Operatiivisen tiedon perusteella viranomaiset pysäyttivät neljä minibussia sisältävän saattueen Obzhilyn kylässä Podilskin alueella. Saattueeseen kuului myös edellä ajanut maastoauto, jossa oli kuljettaja ja matkustaja.

### Karkureiden reitti

Yhteensä 47 asevelvollisuusikäistä miestä yritettiin kuljettaa valtion rajalle. He olivat kotoisin Kiovan, Harkovan, Dnipropetrovskin, Rivnen, Mykolajivin, Hersonin ja Odessan alueilta.

Järjestäjät löysivät “asiakkaansa” Telegram-kanavien ja -tilien avulla. Karkurit maksoivat palveluista kryptolompakoiden kautta, ja hinnat vaihtelivat viidestä tuhannesta 18,5 tuhanteen dollariin per henkilö.

“Jotkut luottavaiset käyttäjät maksoivat koko summan etukäteen, kun taas toiset maksoivat ennakkomaksun, joka oli puolet sovitusta hinnasta. Laittomat kuljettajat eivät kuitenkaan tarjonneet mitään takuita. Minibussit eivät olleet mukautettuja kuljetukseen, ja miehet matkustivat patjoilla suoraan lattialla noin 100 kilometrin matkan”, DPSU:n edustajat kertoivat.

### Jatkotutkinta käynnissä

Tutkintatoimet ovat parhaillaan käynnissä. Ajoneuvot ja muut mahdolliset todisteet rikollisesta toiminnasta on takavarikoitu.

Järjestäjälle ja hänen kumppaneilleen on annettu epäilykset rikoksesta, josta säädetään Ukrainan rikoslain pykälässä 332. Karkureille on laadittu hallinnolliset rikosilmoitukset pykälän 204-1 perusteella, ja tapaukset on ohjattu oikeuteen.

### Aiemmat raportit

Aiemmin tästä ennätyksellisestä pidätyksestä oli jo raportoinut toimittaja Vitaliy Glagola, joka viittasi turvallisuusviranomaisten lähteisiin. Hänen mukaansa tapahtuma sattui 21. kesäkuuta noin klo 14. 25. kesäkuuta viranomaiset vahvistivat virallisesti tämän DPSU:n, kansallispoliisin, DBR:n ja SBU:n erikoisoperaation.

### Laittomat rajanylitykset päivittäin

Rajavartiolaitoksen rajavalvonnan järjestämisosaston päällikkö Igor Matviychuk kertoi haastattelussa, että päivittäin noin sata karkuria yrittää ylittää Ukrainan rajan laittomasti. Suurin osa heistä pidätetään rajavartijoiden toimesta, mutta pieni osa onnistuu pakenemaan naapurimaihin.

Matviychukin mukaan tämä luku perustuu Ukrainan länsi- ja etelärajanylityspaikkojen sekä naapurimaiden rajavartijoiden tietoihin. Suurin osa karkureista onnistutaan havaitsemaan ja pidättämään uusimpien laitteiden avulla, kuten droonien, lämpökameroiden ja valokuvansieppaajien ansiosta. Matviychuk muistutti, että pidätysten jälkeen karkureille laaditaan hallinnolliset rikosilmoitukset, ja pakenemisjärjestelyjen organisaattoreille voi seurata rikosoikeudellinen vastuu.

### Uusimmat luvut

Sisäministeriö on vertaillut karkureiden ja vapaaehtoisten määrää armeijassa prosenttiosuuksina. Kansallispoliisi on myös nimennyt pääjärjestäjät, jotka auttavat pakenijoita rajan yli, ja raportoinut hintojen noususta.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:44:52