Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > WikiLeaksin perustaja Assange on vapautunut brittiläisestä vankilasta myönnettyään syyllisyytensä.

25.06.2024 12:33

Ei audiota saatavissa.

WikiLeaksin perustaja Assange on vapautunut brittiläisestä vankilasta myönnettyään syyllisyytensä.
Lukuaika: 2 minuuttia

**Julian Assange vapautettu viiden vuoden jälkeen brittiläisestä Belmarshin vankilasta**

WikiLeaks-sivuston perustaja Julian Assange on vapautunut viiden vuoden jälkeen brittiläisestä Belmarshin korkean turvallisuuden vankilasta. Häntä pidettiin siellä Yhdysvaltojen pyynnöstä. Assange on suostunut tunnustamaan syyllisyytensä salaisen tiedon vuotamiseen liittyvässä tapauksessa. Hän on tehnyt sopimuksen Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa, joka antaa hänelle mahdollisuuden välttää vankeusrangaistuksen Yhdysvalloissa.

CNN:n mukaan uuden sopimuksen ehtojen mukaisesti oikeusministeriön syyttäjät vaativat Assangelle 62 kuukauden vankeusrangaistusta. Tämä vastaa aikaa, jonka hän on jo istunut Lontoon korkean turvallisuuden vankilassa yrittäessään välttää luovutusta Yhdysvaltoihin. Sopimuksen solmiminen laskee tämän ajan, mikä mahdollistaa Assangen välittömän paluun Australiaan, hänen kotimaahansa.

Syyllisyyden tunnustamista koskevan sopimuksen on vielä hyväksyttävä liittovaltion tuomari. WikiLeaksin mukaan Assange vapautettiin brittiläisestä vankilasta jo maanantaina 24. kesäkuuta.

WikiLeaksin mukaan Assange poistui Belmarshin vankilasta aikaisin aamulla 24. kesäkuuta. Lontoon korkeimman oikeuden päätöksellä hänet vapautettiin takuita vastaan. Assange nousi lentokoneeseen ja matkusti pois Isosta-Britanniasta. Organisaatio julkaisi tapaukseen liittyvän videon.

**Kuka on Julian Assange ja mistä häntä syytetään**

Julian Paul Assange on australialainen toimittaja, internet-aktivisti ja WikiLeaks-sivuston perustaja. WikiLeaks on kansainvälinen organisaatio, joka perustettiin vuonna 2006 ja joka käsittelee salaisen tiedon vuotoja ja niiden julkaisua sivustollaan. Tietolähteet pysyvät aina anonyymeinä. Vuosina 2010-2011 WikiLeaks julkaisi yli 700 000 Yhdysvaltain salaista sotilasasiakirjaa, jotka koskivat Washingtonin sotia Afganistanissa ja Irakissa.

Erityisesti WikiLeaksissä Assange julkaisi amerikkalaisten diplomaattien kirjeenvaihtoa, joissa he ilmaisivat epämiellyttäviä mielipiteitä muista maista ja johtajista. Hän paljasti myös tietoja Hillary Clintonin ympärillä olevien korkea-arvoisten virkamiesten korruptiosta ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja.

Vuonna 2019 Assangelle nostettiin 18 syytekohtaa, jotka olisivat voineet johtaa jopa 175 vuoden vankeustuomioon.

Assange on ollut rikosoikeudellisen vainon kohteena vuodesta 2010 lähtien. Aluksi Ruotsi syytti häntä raiskauksesta, mutta myöhemmin kävi ilmi, että nainen oli tehnyt perättömiä syytöksiä. Etsintäkuulutuksen aikaan Assange oli Lontoossa, missä hän piiloutui Ecuadorin suurlähetystöön. Hän asui siellä kevääseen 2019 asti, jolloin Ecuadorin hallitus vaihtui ja luovutti Assangen brittiläisille viranomaisille. Raiskauksesta häntä ei enää syytetty, mutta hänet otettiin säilöön Yhdysvaltojen pyynnöstä, jotka syyttivät Assangea salaisen tiedon levittämisestä. Siitä lähtien hän on ollut brittiläisessä vankilassa ja kamppaillut luovutustaan Yhdysvaltoihin vastaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 11:18:25