Eilen yhteensä 88810 latausta

20249 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > #Patriot-järjestelmä ei riitä KAB-pommien torjuntaan #F-16-hävittäjät voivat suojella KAB-pommeilta

30.06.2024 16:07

#Patriot-järjestelmä ei riitä KAB-pommien torjuntaan #F-16-hävittäjät voivat suojella KAB-pommeilta
Lukuaika: 2 minuuttia

### #Patriot-järjestelmä ei riitä KAB-pommien torjuntaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että amerikkalainen Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ei kykene tehokkaasti torjumaan Venäjän käyttämiä ilmapommeja (KAB), jotka jatkuvasti iskevät Ukrainan kaupunkeihin. Hänen mukaansa ainoa tapa ratkaista tämä ongelma on tuhota lentokoneet, jotka laukaisivat näitä pommeja. Näin voitaisiin varmistaa riittävä suojaus KAB-pommeilta.

Presidentti Zelenskyi ilmaisi tämän näkemyksen Philadelphia Inquirer -lehden haastattelussa. Hän lisäsi, että Venäjä käyttää ohjattuja ilmapommeja kaikkialla Itä-Ukrainassa.

“Kuinka voidaan taistella KAB-pommeja vastaan? Se vaatii ilmatorjuntajärjestelmiä. Mutta jos tarkastelemme Patriot-ohjusten hintaa ja määrää, meillä ei tule koskaan olemaan tuhansia niitä kuukaudessa, ei edes satoja. Jokainen ohjus maksaa noin 3 miljoonaa dollaria. Kyse ei ole vain rahasta, niitä ei yksinkertaisesti valmisteta niin paljon”, sanoi presidentti.

Zelenskyi korosti, että on tarpeen etsiä pitkän kantaman ratkaisuja venäläisten lentokenttien tuhoamiseen, joissa on sotilaslentokoneita, joita käytetään ohjattujen ilmapommien hyökkäyksissä. Hän lisäsi, että Patriot-tyyppiset ilmatorjuntajärjestelmät eivät ole tehokkaita tällaisia KAB-pommeja vastaan, koska ne on suunniteltu toisenlaisiin uhkiin.

Zelenskyi totesi, että ongelma koskee paitsi Venäjää myös Krimiä, jossa on Venäjän sotilaskohteita. Etäisyys näihin kohteisiin ylittää 300 kilometriä, mikä tekee HIMARS-ohjusjärjestelmien käytöstä tehottoman KAB-pommien tai Venäjän ilmavoimien torjunnassa.

Presidentin mukaan Bidenin päätös antaa Ukrainalle mahdollisuus hyökätä vihollisen kaluston kokoontumispaikkoihin on positiivinen, mutta se ei ratkaise strategisia tehtäviä kaupunkien ja kylien suojelussa KAB-pommeilta. Taktiset näkökohdat voidaan ratkaista, mutta strategisesti se ei riitä.

Zelenskyi korosti, että ATACMS-ohjukset, jotka kykenevät iskemään jopa 300 kilometrin etäisyydelle, voisivat auttaa nykytilanteessa. Hän totesi, että on lentokenttiä, joilla käytetään KAB-pommeja, ja niin kauan kuin niitä ei käytetä suurella etäisyydellä, voidaan iskeä näihin lentokenttiin. On kuitenkin myös lentokenttiä, jotka sijaitsevat kauempana Ukrainan rajalta.

### #F-16-hävittäjät voivat suojella KAB-pommeilta

Kesällä Ukrainaan saapuvat F-16-hävittäjät tulevat olemaan avainasemassa Harkovan suojelemisessa Venäjän ohjattuja ilmapommeja vastaan. Sotilasasiantuntija Petro Tšernyk uskoo, että F-16-hävittäjien saaminen voi merkittävästi parantaa Ukrainan puolustuskykyä. Hänen mukaansa tehokkaaseen toimintaan tarvitaan vähintään kuusi F-16-hävittäjää, joista jokainen voi kantaa jopa kuusi AIM-120 AMRAAM -ohjusta. Tämä mahdollistaisi 3-4 ohjuksen laukaisemisen jokaista vihollisen Su-34-konetta kohti, mikä vähentäisi sen tehokkuutta.

Muistutettakoon, että Venäjä jatkuvasti iskee KAB-pommeilla Harkovan alueelle. Esimerkiksi 28. kesäkuuta miehittäjät iskivät Tsyrkunyyn, ja kahta päivää aiemmin venäläiset pudottivat pommeja sekä alueelle että maakuntakeskukseen.

Kommentoi tätä artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Liity Patreon-sivullemme lukemaan ilman mainoksia!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 15:26:46