Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ### Ukrainan energiakriisin odotetaan päättyvän vuonna 2026 Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin ovat aiheuttaneet laajan sähköpulan koko maassa. Tämä energiaterrori on johtanut sähkökatkoksiin niin teollisuudessa kuin kotitalouksissakin. Tilanne ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti, ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennustaa, että Ukrainan energiatilanne vakautuu vuoteen 2026 mennessä.

30.06.2024 10:54

Lukuaika: < 1 minuutti

### Ukrainan energiakriisin odotetaan päättyvän vuonna 2026

Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin ovat aiheuttaneet laajan sähköpulan koko maassa. Tämä energiaterrori on johtanut sähkökatkoksiin niin teollisuudessa kuin kotitalouksissakin. Tilanne ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti, ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennustaa, että Ukrainan energiatilanne vakautuu vuoteen 2026 mennessä.

IMF:n asiantuntijat arvioivat, että vuonna 2024 ukrainalaiset kokevat sähköpulan, joka on keskimäärin 10 % maanlaajuisesti. Huippukuormitusten aikana tämä voi nousta jopa 30 prosenttiin, mutta ei enempää. Sähköpulan kasvaessa teollisuus toimii pienemmällä teholla, ja tavallisten kansalaisten on varauduttava suunniteltuihin sähkökatkoksiin, erityisesti talvella. IMF ei sulje pois mahdollisuutta, että uudet Venäjän iskut energiainfrastruktuuriin voivat pahentaa tilannetta.

Vuonna 2025 sähköpula jatkuu, mutta on hieman parempi kuin vuonna 2024. Sähköpulan laajuuden ei odoteta olevan merkittävä. Asiantuntijat korostavat myös, että sähköenergian hinnan nousu 60 prosentilla voi parantaa energiayhtiöiden tuloja ja siten parantaa tilannetta sähkön saatavuuden suhteen.

IMF ennustaa, että vuonna 2026 sähköpula katoaa kokonaan ja sähkökatkokset loppuvat.

Talvella 2024-2025 sähköpula saattaa olla 30-35 %. Yasno-yhtiön toimitusjohtaja Serhij Kovalenko arvioi, että teollisuuden tarpeiden jälkeen ukrainalaisille jää vain 50 % sähköenergiasta, mikä voi johtaa jopa 12 tunnin sähkökatkoksiin. Tämä on perusskenaario, mutta tilanne voi muuttua nopeasti sekä parempaan että huonompaan suuntaan riippuen korjaustöistä ja mahdollisista uusista Venäjän iskuista.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi. Liity Patreon-palveluun, niin näet artikkelit ilman mainoksia.

#energia #sähköpula #Ukraina #IMF

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 07:16:16