Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #PoliittinenKohu Kostinin korvaaminen haastavaa Järjestelmän uudistaminen välttämätöntä Verbytskyin tutkinta: Sattuma vai tarkoituksellinen hyökkäys? Kuka Hryhoriy Kozlovskyi? Kommentoi ja jaa artikkeli

01.07.2024 18:30

#PoliittinenKohu Kostinin korvaaminen haastavaa Järjestelmän uudistaminen välttämätöntä Verbytskyin tutkinta: Sattuma vai tarkoituksellinen hyökkäys? Kuka Hryhoriy Kozlovskyi? Kommentoi ja jaa artikkeli
Lukuaika: 2 minuuttia

#PoliittinenKohu

**Analyysi: Onko Ukrainan pääsyyttäjänvirasto jälleen muutosten kourissa?**

Ukrainan parlamentissa, Verhovna Radassa, on jälleen noussut esiin keskustelu pääsyyttäjä Andrii Kostinin mahdollisesta erottamisesta. Tällä kertaa keskustelut saivat lisäpontta hänen apulaisensa Dmytro Verbytskyin erottamisesta. Kansanedustajat, jotka kieltäytyvät kommentoimasta tilannetta, kuvailevat asiaa kuitenkin kipeäksi kysymykseksi.

Toisin kuin aiemmissa huhuissa, tällä kertaa näyttää siltä, että Pääsyyttäjänvirasto aiotaan perinpohjaisesti uudistaa. Viimeaikaiset tapahtumat, kuten viraston henkilöstömuutokset, viittaavat siihen, että tilanne on vakavampi kuin koskaan ennen.

Keskustelimme parlamentin oikeusvaliokunnan jäsenen, Vladlen Nekliudovin, kanssa. Kysyimme häneltä, onko pääsyyttäjänviraston uudistaminen todella valmisteilla korruptioskandaalien jälkeen. Hän ei vahvistanut, mutta ei myöskään kiistänyt väitettä.

“En ole valmis sanomaan mitään nyt. Tämä aihe on monille edustajille erittäin epämiellyttävä. Toivon, että Kostin ratkaisee tämän asian ja toimenpiteitä tullaan toteuttamaan”, Nekliudov kertoi.

Yritimme saada vastauksia myös muilta oikeusvaliokunnan jäseniltä, kuten komitean puheenjohtajalta Serhii Ionushasilta sekä Yuliia Yatsykilta ja Oleksandra Ustinovalta, mutta emme onnistuneet tavoittamaan heitä.

## Kostinin korvaaminen on haastavaa

Puheita Andrii Kostinin mahdollisesta erottamisesta on ollut jo vuoden 2023 loppupuolelta lähtien. Keväällä 2024 nämä puheet saivat uutta pontta, kun hänen lukuisista ulkomaanmatkoistaan tuli julkisuuteen tietoa. Tilanne on nyt avoinna, mutta hallituksen on vaikea jättää sitä huomiotta.

Pääsyyttäjänviraston uudistaminen, erityisesti täysimittaisen sodan aikana, on haastavaa. Aiemmasta kokemuksesta tiedämme, että vastaava uudistus tehtiin, kun Iryna Venediktova korvattiin Andrii Kostinilla kaksi vuotta sitten.

Uudelle johtajalle, mikäli sellainen nimitetään, tarvitaan aikaa sopeutua ja säätää toimintoja. Poliittinen analyytikko Volodymyr Fesenko huomauttaa, että osittaiset muutokset voivat tapahtua nopeasti, kuten tapahtui Venediktovan ja myöhemmin Kostinin kohdalla. Kuka voisi johtaa Pääsyyttäjänvirastoa tällä hetkellä, on kuitenkin epäselvää.

“Venediktova ja Kostin nimitettiin poliittisesti; presidentti Volodymyr Zelenskyi asetti omia tiimiläisiään. Politiikkaan perustuva nimitys on edelleen todennäköinen vaihtoehto. Näemme kuitenkin, että syyttäjäyhteisö työntää ulkopuolisia pois”, Fesenko toteaa.

### Järjestelmän uudistaminen on välttämätöntä

Näyttää siltä, että Andrii Kostiniin ja hänen apulaiseensa Dmytro Verbytskyihin kohdistuvat juonittelut johtavat lopulta perusteisiin heidän erottamiselleen. Verbytsky menetti virkansa, ja seuraavaksi saattaa olla Kostinin vuoro.

Fesenko lisää, että syyttäjäjärjestelmässä on edelleen tilaa laittomaan rikastumiseen, eikä korruptio rajoitu vain “huipulle”, vaan sitä esiintyy myös alueellisissa toimistoissa. On epäselvää, muuttuuko järjestelmä, jos johtajat vaihdetaan, sillä se riippuu täysin heidän seuraajistaan.

### Verbytskyin tutkinta: Sattuma vai tarkoituksellinen hyökkäys?

Dmytro Verbytskyi erotettiin virallisesti apulaispääsyyttäjän tehtävästä 1. heinäkuuta. Häneen kohdistui viime aikoina kaksi tutkintaa “Skhemy”-projektin toimesta. Ensimmäisessä tutkinnassa paljastettiin, että Verbytskyi asui townhousessa Kiovassa, jonka hänen veljenpoikansa oli ostanut kuusi kertaa markkinahintaa halvemmalla. Toisessa tutkinnassa kerrottiin Verbytskyin tyttöystävästä, Kristyna Ilnytskaasta, joka oli hankkinut uuden Porsche-auton ja kolmikerroksisen kodin.

“Yleensä tällaiset tutkinnat eivät ole sattumia. Todennäköisesti joku vihjaisi, että pitäisi keskittyä juuri tähän henkilöön (Verbytskyihin)”, kommentoi poliittinen analyytikko Ihor Reiterovych.

Reiterovychin mukaan tiedot tutkijoille saattoivat tulla joko Pääsyyttäjänvirastosta tai länsimaisilta kumppaneilta, jotka seuraavat jatkuvasti tällaisten elinten toimintaa Ukrainassa.

Fesenko korostaa, että korruptio on ollut läsnä syyttäjälaitoksessa jo pitkään ja vaikuttaa edelleen koko rakenteeseen.

“Ei ole epäilystäkään siitä, että sekä Verbytskyi-asia että huhut Kostinin erottamisesta heijastavat sisäisiä valtataisteluja syyttäjälaitoksessa”, Fesenko painottaa.

Fesenko uskoo, että tiedot laittomasta rikastumisesta tulevat usein syyttäjälaitoksen sisältä, vaikka ne näyttäisivätkin journalistisilta tutkimuksilta.

## Kuka on Hryhoriy Kozlovskyi?

Verbytskyin tutkintojen taustalla voi olla liikemies Hryhoriy Kozlovskyi, jonka kerrotaan maksaneen kymmeniä tuhansia dollareita tutkintojen tilaamisesta. Kozlovskyi on tunnettu FC Rukh -jalkapalloseuran omistajana, mesenaattina ja vapaaehtoistyöntekijänä. Hänellä on myös useita liiketoimintoja, kuten ravintoloita ja tupakkatehdas.

Kozlovskyi on ollut osallisena useissa korruptiotutkinnoissa, ja hänen rakennusyhtiönsä on rakentanut asuinalueita vastoin kaavoitussuunnitelmia. Lisäksi hänen nimensä on yhdistetty useisiin kiistanalaisiin hankkeisiin ja epäselvyyksiin varallisuuden ilmoittamisessa.

### Kommentoi ja jaa artikkeli

Mitä mieltä olet pääsyyttäjänviraston tilanteesta Ukrainassa? Jaa ajatuksesi kommenteissa ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreon-tukijaksi lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:27:47