Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #TurvallisuusMerioperaatio #Mustameri

01.07.2024 18:34

#TurvallisuusMerioperaatio #Mustameri
Lukuaika: 2 minuuttia

#TurvallisuusMerioperaatio #Mustameri

Turkki, Romania ja Bulgaria aloittivat 1. heinäkuuta yhteisen miinanetsintäoperaation Mustanmeren alueella. Nämä kolme NATO-maata yhdistivät voimansa tehdäkseen Mustanmeren kauppareiteistä turvallisempia jatkuvan sodan keskellä. Operaation odotetaan parantavan erityisesti merenkulun turvallisuutta, mikä on tärkeää ukrainalaisen viljan viennin kannalta.

Bloombergin mukaan Istanbulin johtama aloite on ensimmäinen merkittävä yhteisoperaatio Mustanmeren maiden kesken täysimittaisen sodan alkamisen jälkeen. Operaation tavoitteena on neutraloida miinat, jotka ajelehtivat tietyillä Mustanmeren alueilla.

Yhteistyön käynnistäminen kesti yli puoli vuotta. 20. lokakuuta 2023 Mustanmeren strategisten tutkimusten instituutin seurantaryhmän johtaja Andriy Klimenko ilmoitti Facebookissa, että Bulgarian ja Romanian merivoimat olivat aloittaneet Mustanmeren alueen raivaamisen Bulgarian rannikon läheisyydessä uuden ukrainalaisen merikäytävän reitillä.

20. marraskuuta Bloomberg raportoi, että Turkki, Romania ja Bulgaria lähestyivät sopimusta yhteisten joukkojen perustamisesta miinojen raivaamiseksi, jotka ovat ajautuneet heidän alueilleen Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainaan. 13. tammikuuta 2024 AP tiedotti kolmesta liittolaisesta koostuvan miinantorjuntatyöryhmän perustamisesta.

Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan, se on saastuttanut Mustanmeren alueen miinoilla. Miinoja ajautuu usein Ukrainan eteläisten alueiden rannoille, ja ne räjähtävät usein Romanian läheisyydessä, mikä muodostaa vakavan uhan merenkululle. Joidenkin tietojen mukaan miehittäjät ovat heittäneet Mustanmeren alueelle 400-600 miinaa (tiedot toukokuulta 2022). Lisäksi heinäkuussa 2023 Venäjä asetti uusia merimiinoja Ukrainan satamien lähistölle ja ilmoitti, että se saattaa hyökätä siviilialuksia vastaan Mustallamerellä.

Ukrainan asevoimien merivoimien tiedottaja Dmytro Pletentšuk on ilmoittanut, että Mustanmeren ja Azovinmeren raivaaminen voi viedä jopa viisi vuotta taistelujen päättymisen jälkeen. Suunnitellussa laajamittaisessa miinanraivausoperaatiossa on aktiivinen ja globaali vaihe. Aktiivisessa vaiheessa keskitytään ensisijaisesti meriliikenne- ja kauppareittien raivaamiseen, mikä kestää noin 3-5 kuukautta. Globaali operaatio kestää 3-5 vuotta.

Muistutettakoon, että 6. lokakuuta Mustallamerellä turkkilainen kauppa-alus Kafkametler törmäsi miinaan. Miehistö ei loukkaantunut, ja alus kärsi vain vähäisiä vaurioita. 15. lokakuuta toinen räjähdys tapahtui Romanian rajan lähellä, kun tankkeri Ali Najafov osui miinaan ja sai vähäisiä vaurioita, miehistö ei loukkaantunut. Myös vehnää kuljettanut Georgia S -alus törmäsi merimiinaan Ukrainan sataman lähellä.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Tilaa blogimme Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 09:52:15