Eilen yhteensä 88810 latausta

20289 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > # Yhteistyöoperaatio Mustallamerellä: Turkki, Romania ja Bulgaria yhdistävät voimansa

01.07.2024 16:59

# Yhteistyöoperaatio Mustallamerellä: Turkki, Romania ja Bulgaria yhdistävät voimansa
Lukuaika: 2 minuuttia

# Yhteistyöoperaatio Mustallamerellä: Turkki, Romania ja Bulgaria yhdistävät voimansa

Turkki, Romania ja Bulgaria aloittivat 1. heinäkuuta yhteisen miinanraivausoperaation Mustanmeren alueella. Nämä kolme NATO-maata yhdistivät voimansa turvallisuuden parantamiseksi ja varmistamaan Mustanmeren kauppareitit jatkuvan sodan aikana. Erityisesti ukrainalaisen viljan vientiä pyritään turvaamaan.

Bloombergin mukaan tämä Istanbuliin perustuva aloite on ensimmäinen merkittävä yhteinen toimenpide Mustanmeren maiden välillä täysimittaisen sodan alkamisen jälkeen. Operaation tavoitteena on neutraloida tietyillä Mustanmeren alueilla ajelehtivat miinat.

Valmistelut tähän operaatioon kestivät yli puoli vuotta. 20. lokakuuta 2023 Mustanmeren strategisten tutkimusten instituutin seurantaryhmän johtaja Andriy Klymenko raportoi Facebookissa, että Bulgarian ja Romanian merivoimat olivat aloittaneet Mustanmeren alueen raivaamisen Bulgarian rannikon lähellä uuden ukrainalaisen merikoridorin reitillä.

20. marraskuuta Bloomberg raportoi, että Turkki, Romania ja Bulgaria olivat lähellä sopimusta yhteisten miinanraivausjoukkojen luomisesta, joiden tarkoituksena on raivata miinat, jotka ajautuvat heidän alueilleen Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainaan. 13. tammikuuta 2024 AP-uutistoimisto ilmoitti, että asiaankuuluva muistiinpano oli allekirjoitettu. Tämä dokumentti edellytti kolmen liittolaisen välistä miinantorjuntatoimintaryhmän perustamista.

Venäjän aloittama hyökkäys Ukrainaan on saastuttanut Mustanmeren miinoilla. Miinoja ajautuu usein Ukrainan eteläosiin ja ne räjähtävät usein Romanian lähellä, aiheuttaen merkittävän uhan merenkululle. Joidenkin tietojen mukaan miehittäjät ovat levittäneet Mustanmerelle 400-600 miinaa (tiedot toukokuulta 2022). Lisäksi heinäkuussa 2023 Venäjä asetti lisää merimiinoja Ukrainan satamien lähistölle ja ilmoitti mahdollisuudesta hyökätä siviilialuksiin Mustallamerellä.

Ukrainan merivoimien edustaja Dmytro Pletenchuk on todennut, että Mustanmeren ja Azovinmeren raivaaminen voi kestää jopa viisi vuotta taistelujen päättymisen jälkeen. Suunnitellun laajamittaisen miinanraivausoperaation aktiivinen vaihe, joka keskittyy ensisijaisesti meriliikenteen ja kauppareittien raivaamiseen, kestäisi noin 3-5 kuukautta. Kokonaisoperaatio kestää 3-5 vuotta.

Muistutettakoon, että 6. lokakuuta Mustanmerellä miinaan törmäsi kaupallinen alus Kafkametler, joka purjehti Turkin lipun alla. Miehistö selvisi vahingoittumattomana ja alus kärsi vain vähäisiä vahinkoja. 15. lokakuuta toinen räjähdys tapahtui Romanian rajan lähellä, kun tankkeri Ali Najafov törmäsi miinaan ja sai vähäisiä vahinkoja, miehistö selvisi vahingoittumattomana. Myös alukseen Georgia S pienen viljalastin kanssa törmäsi merimiinaan lähellä Ukrainan satamaa.

Kommentoi tätä artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreonin kautta lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 23:40:06