Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Analyysi: Marine Le Penin puolue nousi ensimmäiselle sijalle Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisessä kierroksessa

02.07.2024 15:35

#Analyysi: Marine Le Penin puolue nousi ensimmäiselle sijalle Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisessä kierroksessa
Lukuaika: 2 minuuttia

#Analyysi: Marine Le Penin puolue nousi ensimmäiselle sijalle Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisessä kierroksessa

Marine Le Penin puolue nousi ensimmäiselle sijalle Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisessä kierroksessa, mutta sen tie absoluuttiseen enemmistöön parlamentissa on yhä epävarma. Toisen kierroksen jälkeen Ranskan parlamentti saattaa muodostua hajanaiseksi erilaisten poliittisten voimien takia.

Financial Timesin mukaan toisen kierroksen jälkeen on suuri todennäköisyys, että syntyy “riippuva parlamentti”, mikä voisi antaa presidentti Emmanuel Macronille syyn aloittaa uudet vaalit vuoden kuluttua. Toisen kierroksen keskeinen dilemma on, yhdistyvätkö keskustalaiset (Macronin tukijat) ja vasemmistolaiset ehdokkaat oikeistoa vastaan niin sanotuissa “kolmioissa” – 130 vaalipiirissä, joissa kilpailee kolmen poliittisen blokin edustajia.

Ajatus on, että jos yksi ehdokkaista – joko Macronin tai vasemmiston edustaja – vetäytyy, toinen saisi paremmat mahdollisuudet voittaa Le Penin ehdokkaan. Vaikka Macron ja vasemmisto pääsisivätkin sopimukseen tästä asiasta, Ranska voi silti saada hajanaisen ja “riippuvan” parlamentin toisen kierroksen jälkeen.

Vaalit Ranskassa

Äänestysaktiivisuus näissä vaaleissa on ollut Ranskassa ennätyksellinen viime vuosien aikana – 66,7 % äänioikeutetuista kävi antamassa äänensä puolueille. Tämä on ennätys vuodesta 2002 lähtien.

Ensimmäisen kierroksen alustavien tulosten mukaan “Kansallinen liittouma” odottaa saavansa 240–270 paikkaa parlamentissa 577 paikasta, mikä takaisi puolueelle suhteellisen enemmistön. “Uusi kansanrintama” saa 180–200 edustajapaikkaa, ja Macronin koalitio 60–90 paikkaa.

Presidentti Macron ja muut vastustajat kehittävät jo strategioita estääkseen äärioikeistopuolueen pääsyn valtaan. Tiedon mukaan “Yhdessä tasavallan puolesta” -liitto vetää toisesta kierroksesta noin 60 ehdokastaan, jotka sijoittuivat kolmansille sijoille.

Ratkaisevaksi muodostuu toinen vaalikierros, jolloin on lopullisesti selvää, miten edustajapaikat jakautuvat. Se järjestetään 7. heinäkuuta.

Miten vaalit voivat muuttaa Ranskan politiikkaa

9. kesäkuuta Ranskan presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen – tämä tapahtui heti Euroopan parlamenttivaalien jälkeen, joissa oikeistovoimat voittivat. Valtionpäämies totesi, että maa on sisällissodan partaalla, jota äärioikeisto ja äärivasemmisto voivat lietsoa.

Financial Timesin mukaan tällainen toimenpide herätti yleisön suuttumuksen, mutta Macron kutsui sitä “selkeyden hetkeksi” kansalaisille, jotta he voivat valita, ketä haluavat nähdä parlamentissa. Lisäksi Bloombergin mukaan maan johtaja määräsi vaalit järjestettäväksi samaan aikaan, kun Uudessa-Kaledoniassa oli levottomuuksia hänen vaalioikeusreforminsa takia, ja juuri ennen Pariisin olympialaisia.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa sekä kirjaudu Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 11:00:24