Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Analyysi Ranskan parlamenttivaaleista: Le Penin puolue johtaa, mutta tulevaisuus on epävarma

02.07.2024 15:42

Ei audiota saatavissa.

# Analyysi Ranskan parlamenttivaaleista: Le Penin puolue johtaa, mutta tulevaisuus on epävarma
Lukuaika: 2 minuuttia

# Analyysi Ranskan parlamenttivaaleista: Le Penin puolue johtaa, mutta tulevaisuus on epävarma

Ranskan parlamenttivaaleissa Marine Le Penin puolue nousi ensimmäisellä kierroksella kärkipaikalle, mutta sen polku absoluuttiseen enemmistöön parlamentissa on yhä epäselvä. Toisen kierroksen jälkeen Ranskan parlamentti uhkaa hajota useiden poliittisten voimien kesken.

Financial Timesin mukaan toisen kierroksen jälkeen on olemassa suuri riski “roikkuvasta parlamentista”, mikä voisi antaa presidentti Emmanuel Macronille syyn aloittaa uudet vaalit vuoden kuluttua. Toisen kierroksen keskeinen kysymys on, yhdistyvätkö keskustalaiset (Macronin tukijat) ja vasemmistolaiset oikeistoa vastaan niin sanotuissa “kolmioissa” – 130 vaalipiirissä, joissa kilpailevat kolmen poliittisen blokin edustajat.

Idea on, että jos yksi ehdokas – Macronin tai vasemmiston edustaja – vetäytyy, toinen saisi paremmat mahdollisuudet päihittää Le Penin ehdokkaan. Kuitenkin, vaikka Macron ja vasemmisto sopisivat tästä, Ranska voi silti saada hajanaisen ja “roikkuvan” parlamentin toisen kierroksen jälkeen.

Vaalit Ranskassa

Nykyisten vaalien äänestysprosentti oli ennätyksellinen Ranskassa viime vuosina – 66,7 % äänestäjistä kävi äänestämässä, mikä on ennätys vuodesta 2002 lähtien.

Ensimmäisen kierroksen alustavien tulosten mukaan “Kansallinen liittouma” odottaa saavansa 240–270 paikkaa 577:stä parlamentissa, mikä takaa puolueelle suhteellisen enemmistön. “Uusi kansanrintama” saa 180-200 paikkaa, ja Macronin koalitio 60-90 paikkaa.

Presidentti Macron ja muut vastustajat suunnittelevat jo strategiaa estääkseen äärioikeistopuoluetta pääsemästä valtaan. Tiedotusvälineiden mukaan “Yhdessä tasavallan puolesta” -allianssi vetäytyy toiselta kierrokselta noin 60 ehdokkaallaan, jotka sijoittuivat kolmansiksi.

Ratkaiseva on toinen kierros, jolloin selviää lopullisesti, kuinka paikat parlamentissa jakautuvat. Toinen kierros pidetään 7. heinäkuuta.

Miten vaalit voivat muuttaa Ranskan politiikkaa

9. kesäkuuta Ranskan presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen – tämä tapahtui heti Euroopan parlamentin vaalien jälkeen, joissa oikeistovoimat voittivat. Presidentti ilmoitti, että maa on kansalaissodan partaalla, jonka voivat aiheuttaa äärioikeistolaiset ja äärivasemmistolaiset poliittiset blokit.

Financial Timesin mukaan tämä askel ärsytti yleisöä, mutta Macron kutsui sitä “selkeyden hetkeksi” kansalaisille, jotta he valitsevat, kenet haluavat nähdä parlamentissa. Lisäksi Bloombergin mukaan maan johtaja määräsi vaalit pidettäviksi Uuden-Kaledonian levottomuuksien vuoksi, jotka johtuvat hänen vaalioikeuksien uudistuksestaan, ja vielä juuri ennen Pariisin olympialaisia.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin ja lukea blogini ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:30:30