Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #OrbanKäyKievissä Ukraina Venäjä

02.07.2024 19:22

#OrbanKäyKievissä Ukraina Venäjä
Lukuaika: 2 minuuttia

#OrbanKäyKievissä Ukraina Venäjä

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili Kiovassa ensimmäistä kertaa täysimittaisen sodan alkamisen jälkeen tiistaina 2. heinäkuuta. Orbánin vierailu tapahtui juuri sen jälkeen, kun Unkari oli aloittanut puheenjohtajuuskautensa Euroopan unionin neuvostossa. Orbán ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelivat virallisesti maiden välisestä yhteistyöstä ja mahdollisesta tulevasta turvallisuussopimuksesta. Kuitenkin, kulissien takana Orbánin kerrotaan pyytäneen tulitaukoa, mikä on herättänyt asiantuntijoiden mukaan epäilyksiä siitä, että hänen todellinen tarkoituksensa on pyrkiä sodan jäädyttämiseen. Tämä saattaa olla Orbánin tapa esittää itsensä rauhanvälittäjänä Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen silmissä.

Miksi Orbán vieraili Kiovassa?

Poliittinen analyytikko Maksim Jali kirjoitti Telegramissa, että Orbánilla on hyvät suhteet sekä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin että entiseen Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin. Hän arvelee, että Orbán ja Zelenskyi saattavat keskustella sodan jäädyttämisen ehdoista.

Poliittinen analyytikko Petro Olešuk puolestaan toteaa, että Orbán ei ole viime aikoina tuntenut oloaan kovin varmaksi kotimaassaan, erityisesti opposition kasvavan vaikutusvallan vuoksi. Siksi hän yrittää tasapainottaa ja olla vastustamatta avoimesti Euroopan unionia.

“Orbánilla on konkreettisia intressejä, jotka liittyvät Ukrainaan, erityisesti venäläisen kaasun kuljetuskysymykseen, joka on keskeytetty. Uskon, että Orbán yrittää saada itselleen etuja vastineeksi siitä, että hän luopuu Ukrainan eurointegraatioon liittyvien päätösten estämisestä”, Olešuk kommentoi.

Politiikan tohtori Igor Petrenko korostaa, että Orbán yrittää luoda itselleen rauhanvälittäjän imagoa kansainvälisellä areenalla.

“Hänellä on yhteyksiä Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjään. Siksi hän voi yrittää toimia välittäjänä, varsinkin kun puheenjohtajuus EU:n neuvostossa tarjoaa tähän mahdollisuuden. Mutta tätä varten hänen on pidettävä yhteyttä myös Ukrainaan”, Petrenko huomauttaa.

Mitä hyötyä Ukrainalle on Orbánin vierailusta?

Ukrainalle on tärkeää ylläpitää ennustettavia suhteita Orbániin niin kauan kuin hän on vallassa, Petrenko lisää. Ukraina on jo pitkään pyytänyt tätä vierailua, koska yhteistyö Unkarin kanssa on prioriteetti.

Petro Olešukin mukaan Unkarin puheenjohtajuus EU:n neuvostossa voi joko nopeuttaa tai hidastaa Ukrainan jäsenyysneuvotteluprosessia.

“Ukrainan etujen mukaista on, että Unkari ei estä tätä prosessia eikä blokkaa merkittäviä päätöksiä”, asiantuntija lisää.

Mitä tiedämme Orbánin vierailusta?

Orbán on jo Kiovassa ja on käynyt neuvotteluja Zelenskyin kanssa. Lehdistötilaisuudessa kerrottiin, että poliitikot keskustelivat kaupankäynnistä, rajat ylittävästä yhteistyöstä, infrastruktuuri- ja energiahankkeista sekä päättivät avata ensimmäisen ukrainalaisen koulun Unkarissa, joka rahoittaa hankkeen. Tämä tulee olemaan myös ensimmäinen täysin ukrainalainen koulu Euroopassa.

Orbán mainitsi virallisena vierailunsa tarkoituksena kahdenvälisten suhteiden kysymysten ratkaisemisen, jotta tulevaisuudessa voitaisiin allekirjoittaa sopimus maiden välillä. Mediat kirjoittivat kuitenkin, että lehdistötilaisuudessa Unkarin pääministeri pyysi Zelenskyitä tulitaukoon rauhanneuvottelujen mahdollistamiseksi. Hän totesi tukevansa Zelenskyin rauhanaloitteita, mutta korosti niiden toteuttamisen vaikeutta, koska se vie paljon aikaa.

“Pyyysin Zelenskyitä harkitsemaan, voitaisiinko toimia toisin: ensin tulitauko, sitten rauhanneuvottelut. Tulitauko voisi nopeuttaa näitä neuvotteluja”, Orbán sanoi lehdistötilaisuudessa ja lisäsi, että “olen kiitollinen Zelenskyille hänen näkemyksestään tässä asiassa”, vaikka hän ei tarkentanut, mistä oli kyse.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei ole vain ensimmäistä kertaa sodan aikana Ukrainassa – tämä on hänen ensimmäinen vierailunsa 12 vuoteen. Hän teki tämän vierailun juuri sen jälkeen, kun hänen maansa aloitti puheenjohtajuuskautensa EU:n neuvostossa. Viime aikoina neuvottelujen aihe on ollut entistä enemmän esillä, ja keskustelujen kohteena on ollut muun muassa Venäjän osallistuminen toiseen rauhahuippukokoukseen. Mediat spekuloivat, että Ukraina ja Venäjä joutuvat neuvottelupöytään vuoden 2024 lopulla, Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Siksi puheet sodan jäädyttämisestä eivät vaikuta tyhjiltä, erityisesti Orbánin yhteyksien vuoksi Venäjään, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Jos Zelenskyi ja Orbán todella keskustelivat taistelujen lopettamisesta, ei vielä ole odotettavissa merkittäviä tuloksia näistä neuvotteluista. Ukraina valmistelee myös omaa yksityiskohtaista suunnitelmaansa sodan päättämiseksi, jonka presidentti lupasi esitellä vuoden loppuun mennessä, ja etsii keinoja painostaa Venäjää. Ukrainan rauhanaloitteiden toteuttaminen on todellakin vaikea prosessi, kuten länsimaiden poliitikot ovat toistuvasti korostaneet. Prosessi on kuitenkin jo käynnissä, ja 90 maata on jo allekirjoittanut Globaali rauhahuippukokouksen lopputiedotteen.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:58:16