Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ## #OrbanKäyKiinassa #UkrainanJaVenäjänKonflikti Viktor Ensimmäinen Virallinen Kiovassa: Todella Tapahtui? Miksi Orbán Saapui Kiovaan? Merkitsee Ukrainalle? Tiedämme Vierailusta?

02.07.2024 19:40

Ei audiota saatavissa.

## #OrbanKäyKiinassa #UkrainanJaVenäjänKonflikti Viktor Ensimmäinen Virallinen Kiovassa: Todella Tapahtui? Miksi Orbán Saapui Kiovaan? Merkitsee Ukrainalle? Tiedämme Vierailusta?
Lukuaika: 2 minuuttia

## #OrbanKäyKiinassa #UkrainanJaVenäjänKonflikti

### Viktor Orbánin Ensimmäinen Virallinen Vierailu Kiovassa: Mitä Todella Tapahtui?

Tiistaina 2. heinäkuuta Unkarin pääministeri Viktor Orbán saapui ensimmäistä kertaa Kiovaan täysimittaisen sodan alkamisen jälkeen. Vierailu oli merkittävä, sillä Unkari oli juuri ottanut puheenjohtajuuden Euroopan unionin neuvostossa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa käydyissä virallisissa neuvotteluissa sovittiin yhteistyöstä ja keskusteltiin tulevasta turvallisuussopimuksesta maiden välillä. Kuitenkin on jo paljastunut, että Orbán pyysi epävirallisesti tulitaukoa, mikä on herättänyt spekulaatioita hänen todellisista motiiveistaan.

Poliittiset asiantuntijat ovat vahvistaneet, että Orbánin vierailun taustalla oli sodan jäädyttäminen. Tämä askel on nähty yrityksenä esittää itsensä rauhantekijänä Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen silmissä.

### Miksi Orbán Saapui Kiovaan?

Poliittinen analyytikko Maksim Yali kirjoitti Telegramissa: “Kiovaan saapui ‘unkarilainen yhteyshenkilö’ Orbán, jolla on hyvät suhteet sekä Putiniin että Trumpiin. He keskustelevat epävirallisesti sodan ‘jäädyttämisen’ ehdoista.”

Poliittinen analyytikko Petro Oleššuk puolestaan totesi, että Orbán ei ole viime aikoina tuntenut oloaan kovin varmaksi omassa maassaan, erityisesti opposition vaikutusvallan kasvun vuoksi. Tämän vuoksi hän yrittää tasapainotella eikä avoimesti vastusta Euroopan unionia.

“Orbánilla on konkreettisia intressejä, jotka liittyvät Ukrainaan, erityisesti venäläisen kaasun kuljetuskysymykset, jotka on keskeytetty. Uskon, että Orbán pyrkii saamaan itselleen etuja vastineeksi siitä, että hän ei estäisi Ukrainan eurointegraatioon liittyviä päätöksiä”, kommentoi Oleššuk.

Poliittisen tieteen tohtori Ihor Petrenko korosti, että Orbán yrittää luoda itselleen rauhantekijän imagoa kansainvälisellä areenalla. “Hänellä on yhteyksiä Kiinaan, Trumpiin ja Venäjään. Hän voi yrittää toimia välittäjänä, erityisesti nyt, kun hän johtaa EU:n neuvostoa. Tämä rooli kuitenkin vaatii myös yhteyksiä Ukrainaan”, Petrenko huomautti.

### Mitä Vierailu Merkitsee Ukrainalle?

Petrenkon mukaan Ukrainan on tärkeää ylläpitää ennakoitavia suhteita Orbánin kanssa niin kauan kuin hän on vallassa. Ukraina on jo pitkään pyytänyt tätä vierailua, sillä yhteistyö Unkarin kanssa on meille ensisijaisen tärkeää.

Oleššuk puolestaan totesi, että Unkarin puheenjohtajuus EU:n neuvostossa voi joko nopeuttaa tai hidastaa Ukrainan EU-jäsenyysneuvotteluja. “Ukrainan etujen mukaista on, että Unkari ei estä tätä prosessia eikä blokkaa merkittävimpiä päätöksiä”, asiantuntija lisäsi.

### Mitä Tiedämme Orbánin Vierailusta?

Viktor Orbán on jo Kiovassa ja on käynyt neuvotteluja Volodymyr Zelenskyin kanssa. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että poliitikot keskustelivat kaupasta, rajat ylittävästä yhteistyöstä, infrastruktuuri- ja energia-asioista sekä päättivät avata ensimmäisen ukrainalaisen koulun Unkarissa, joka rahoittaa projektin. Tämä tulee olemaan myös ensimmäinen täysin ukrainalainen koulu Euroopassa.

Orbánin mukaan vierailun virallisena tarkoituksena oli ratkaista kahdenvälisiä suhteita koskevia kysymyksiä tulevaa valtiosopimusta varten. Medialähteiden mukaan Orbán pyysi Zelenskyitä tulitaukoon, jotta rauhanneuvottelut voitaisiin käynnistää. Hän ilmaisi tukensa Zelenskyin rauhanaloitteille, mutta korosti niiden toteuttamisen vaikeutta, sillä prosessi vie paljon aikaa.

“Pyysin Zelenskyitä harkitsemaan, voisiko asiat tehdä toisin: ensin tulitauko ja sitten neuvottelut rauhasta. Tulitauko voisi nopeuttaa näiden neuvottelujen vauhtia”, Orbán sanoi tiedotustilaisuudessa ja lisäsi olevansa “kiitollinen Zelenskyille hänen näkemyksestään tässä asiassa”, kuitenkaan paljastamatta, mistä tarkalleen ottaen keskusteltiin.

Orbánin vierailu Ukrainaan ei ollut pelkästään ensimmäinen sodan aikana, vaan myös hänen ensimmäinen vierailunsa maahan 12 vuoteen. Hän saapui heti seuraavana päivänä sen jälkeen, kun Unkari aloitti EU:n neuvoston puheenjohtajuuden. Viime aikoina neuvotteluista on puhuttu yhä enemmän, niin länsimaisessa mediassa kuin ukrainalaisten poliitikkojen keskuudessa. Keskustelua käydään muun muassa Venäjän osallistumisesta toiseen rauhahuippukokoukseen. Medialähteet ennustavat, että Ukraina ja Venäjä saattavat istua neuvottelupöytään vuoden 2024 lopussa Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Siksi puheet siitä, että vierailun aiheena oli sodan “jäädyttäminen”, eivät vaikuta perusteettomilta, erityisesti huomioiden Orbánin yhteydet Venäjään, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Jos Zelenskyi ja Orbán todella keskustelivat taisteluiden lopettamisesta, on liian aikaista odottaa näiden neuvottelujen tuloksia. Ukraina valmistelee myös omaa yksityiskohtaista suunnitelmaansa sodan päättämiseksi, jonka presidentti lupasi esitellä vuoden loppuun mennessä, sekä etsii keinoja painostaa Venäjää. Ukrainan rauhanaloitteiden toteuttaminen on todellakin vaikea prosessi, kuten länsimaiset poliitikot ovat toistuvasti korostaneet. Prosessi on kuitenkin jo käynnissä, ja Global Peace Summitin julkilausuman on jo allekirjoittanut 90 maata.

Kommentoikaa ja jakakaa artikkeli ystävien kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin, jotta voit lukea blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:42:50