Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #OrbanVieraileeKiovassa: Mitä Tämä Tarkoittaa Ukrainan ja Euroopan Kannalta? #Ukraina #Venäjä Unkarin EU-puheenjohtajuus

02.07.2024 07:51

Ei audiota saatavissa.

#OrbanVieraileeKiovassa: Mitä Tämä Tarkoittaa Ukrainan ja Euroopan Kannalta? #Ukraina #Venäjä Unkarin EU-puheenjohtajuus
Lukuaika: 2 minuuttia

### #OrbanVieraileeKiovassa: Mitä Tämä Tarkoittaa Ukrainan ja Euroopan Kannalta? #Ukraina #Venäjä

Unkarin pääministeri Viktor Orban vierailee Kiovassa tiistaina 2. heinäkuuta. Yllättävä vierailu yhdeltä Euroopan prorussialaisimmista johtajista tapahtuu samaan aikaan, kun Unkari on ottanut EU:n puheenjohtajuuden. Vierailun taustalla on unkarilaisen vähemmistön oikeuksien ratkominen Ukrainassa.

The Guardianin mukaan kaksi lähdettä Budapestistä kertoivat, että Orban tapaa presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Unkarin pääministeri matkustaa naapurimaahan Ukrainan täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Zelenskyin avustaja Mykhailo Podolyak kieltäytyi kommentoimasta mahdollista vierailua. Kuitenkin toinen lähde Kiovassa vahvisti suunnitelmat.

“Orban tulee tänne, ellei viime hetken muutoksia tapahdu,” sanoi lähde.

Yksi Budapestin lähteistä kertoi, että matkan suunnitelmat syntyivät pitkien neuvottelujen jälkeen unkarinkielisen vähemmistön oikeuksista Ukrainassa. Tämä väestö asuu Ukrainan äärimmäisessä länsiosassa kahden maan rajan läheisyydessä.

“Kohtaamisen edellytyksenä oli kansalaisuuskysymyksen ratkaiseminen. Viime viikkoina sovittiin järjestelystä, ja he voivat julistaa tämän menestykseksi,” sanoi Budapestin lähde, joka tuntee vierailun valmistelut.

“Vaikka kansallisuusoikeuksien kysymys on ollut yksi Budapestin äänekkäimmistä valituksista Ukrainaa kohtaan, skeptikot ovat syyttäneet Orbánia tämän kysymyksen käyttämisestä savuverhona Venäjän konfliktia koskevien väitteiden edistämiseksi,” kirjoittaa julkaisu.

Toisin kuin useimmat eurooppalaiset maat, Unkari on toistuvasti kyseenalaistanut sotilaallisen tuen tarpeen Ukrainalle ja sen sijaan vaatinut tulitaukoa. Vuoden 2022 parlamenttivaalien voiton jälkeen Orban lisäsi Zelenskyin “vastustajiensa” listalle, jotka hänen mukaansa olivat salaliitossa häntä vastaan ja tukivat oppositiota.

Samaan aikaan Budapest pitää yhteyttä Moskovaan, ja Orbanin ulkoministeri Péter Szijjártó on tehnyt vähintään viisi matkaa Venäjälle sodan alkamisen jälkeen. Viimeksi hän vieraili talousfoorumissa Pietarissa viime kuussa.

Maanantaina 1. heinäkuuta Unkari otti vastaan EU:n kiertävän puheenjohtajuuden vuoden loppuun asti. Tämä on aiheuttanut pettymystä monille muille eurooppalaisille poliitikoille, ottaen huomioon maan useat yhteenotot Brysselin kanssa oikeusvaltioperiaatteiden ja ulkopolitiikan sisäisissä kysymyksissä.

### Unkarin EU-puheenjohtajuus

EU:n neuvoston puheenjohtajuus on tärkeä työkalu jäsenmaalle, joka antaa sille mahdollisuuden lisätä vaikutusvaltaansa eurooppalaisella tasolla, parantaa mainettaan ja vahvistaa kansainvälisiä yhteyksiään. Tämä antaa maalle mahdollisuuden osoittaa itsensä tehokkaana johtajana ja edistää tärkeitä kysymyksiä. Unkarin puheenjohtajuus herättää EU:ssa huolta mahdollisesta väärinkäytöksestä.

Budapestillä on paljon kysymyksiä vastattavanaan, ja se on äskettäin saanut sakkoja sananvapauden periaatteiden noudattamatta jättämisestä. Orban on myös vuosia kiistellyt Brysselin kanssa maahanmuuttopolitiikasta ja LGBT-yhteisön oikeuksista. Mutta huomattavin on hänen vastustuksensa Ukrainan tukipolitiikassa Venäjän ja Ukrainan sodassa. Orban on toistuvasti todennut, että tämä ei ole Unkarin eikä lännen etujen mukaista.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Tilaa myös blogimme Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:07:12