Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # TapausT: Yhdysvaltain Korkein oikeus ja Donald Trumpin syytteet

02.07.2024 01:04

Ei audiota saatavissa.

# TapausT: Yhdysvaltain Korkein oikeus ja Donald Trumpin syytteet
Lukuaika: 2 minuuttia

# TapausT: Yhdysvaltain Korkein oikeus ja Donald Trumpin syytteet

Yhdysvaltain Korkein oikeus antoi 1. heinäkuuta päätöksen, joka käsitteli entisen presidentin Donald Trumpin toimia hänen virkakautensa aikana. Tuomarit totesivat, että Trumpilla on “jonkinlainen immuniteetti”, mutta ei kaikissa tapauksissa.

CNN:n mukaan päätös tehtiin puoluerajojen mukaan: kuusi konservatiivista tuomaria äänesti kolmea liberaalia tuomaria vastaan. Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts kommentoi päätöstä toteamalla, että presidentit tarvitsevat immuniteettia virallisten toimien suorittamiseen, mutta kaikki presidenttien toimet eivät ole virallisia.

“Me olemme tulleet siihen tulokseen, että perustuslaillisen vallanjaon rakenteemme mukaan presidentin vallan luonne vaatii, että entisellä presidentillä on oltava tietty immuniteetti rikossyytteiltä virallisten toimien osalta hänen ollessaan virassa. Ainakin presidentin perustuslaillisten perusvaltuuksien osalta tämän immuniteetin on oltava ehdoton”, hän sanoi.

Roberts tarkensi, että presidentti ei voi saada immuniteettia “ei-virallisten toimien” osalta eikä voi olla lain yläpuolella. Tässäkin on kuitenkin omat vivahteensa.

“Mutta kongressi ei voi kriminalisoida presidentin käytöstä hänen suorittaessaan toimeenpanovallan tehtäviä perustuslain mukaisesti”, Roberts sanoi.

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen alemman asteen tuomioistuimen tulee arvioida, mitkä Trumpin toimet täyttävät Korkeimman oikeuden vaatimukset ja mitkä eivät. Tätä varten tuomioistuimen on pidettävä uusi lisäistunto.

“Sen mukaisesti palaamme piirioikeuteen määrittämään ensimmäisessä oikeusasteessa — ottaen huomioon, että meillä ei ole tietoa — luokitellaanko Trumpin käytös tällä alalla viralliseksi vai ei-viralliseksi”, Roberts päätti.

Trump on jo tervetullut Korkeimman oikeuden päätöksen, kutsuen sitä “suureksi voitoksi perustuslaille ja demokratialle”. Päätös voi merkittävästi viivästyttää oikeudenkäyntiä, joka koskee Trumpin yritystä kumota vuoden 2020 vaalien tulokset.

Oikeudenkäynti Trumpia vastaan

30. toukokuuta Manhattanin valamiehistö totesi entisen presidentin syylliseksi vaalirahastojen väärinkäytön tapauksessa. Kyseessä ovat maksut pornonäyttelijä Stormy Danielsille seksisuhteen salaamiseksi Trumpin kanssa.

Trump on toistuvasti väittänyt, että tapaus on poliittisesti motivoitunut ja vihjannut mahdolliseen kansalaiskonfliktiin, jos hänet vangitaan. Eräässä viimeaikaisessa puheessaan hän vakuutti, että jos vetoomustuomioistuin ei kumoa New Yorkin tuomioistuimen päätöstä, se voi “tuhota maan”.

Oikeudellinen tuomio ei estä Trumpia asettumasta ehdolle, mutta se vaikuttaa kansalaisten tukeen, vaikkakin muutokset eivät ole katastrofaalisia. Lisäksi, jos tuomiota ei kumota, jopa voiton saavuttaessaan ja itseään armahtamalla, entinen presidentti pysyy “ei-toivottuna henkilönä” lähes neljässäkymmenessä maassa, mukaan lukien Ukraina.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Tilaa blogini Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:09:22