Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Trumpin Suunnitelmat NATO:n Suhteen: Mahdollinen Muutos Itälaajentumiseen?

02.07.2024 22:28

Ei audiota saatavissa.

# Trumpin Suunnitelmat NATO:n Suhteen: Mahdollinen Muutos Itälaajentumiseen?
Lukuaika: 2 minuuttia

# Trumpin Suunnitelmat NATO:n Suhteen: Mahdollinen Muutos Itälaajentumiseen?

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump saattaa pysäyttää NATO:n itälaajentumisen, jos hän voittaa tulevat vaalit. Tämä koskisi erityisesti Ukrainaa ja Georgiaa. Trump harkitsee mahdollisuutta tehdä sopimus Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa siitä, minkä osan Ukrainan alueesta Moskova voisi pitää itsellään.

Politico raportoi asiasta viitaten kansallisen turvallisuuden asiantuntijoihin, jotka tukevat Trumpia. Trump ei todennäköisesti suoraan irtautuisi NATO:sta, mutta vaikka hän ei virallisesti eroaisi järjestöstä, se ei tarkoita, että NATO selviäisi hänen toisesta kaudestaan ehjänä.

“Ukrainan konfliktin nopea ratkaisu kahden ja puolen vuoden ajalta saattaa myös näytellä keskeistä roolia Trumpin suunnitelmissa NATO:n suhteen. Osana suunnitelmaa Ukrainasta, joka ei ole aiemmin ollut julkinen, todennäköinen republikaanien ehdokas harkitsee sopimusta, jossa NATO sitoutuu olemaan laajentumatta itään – erityisesti Ukrainaan ja Georgiaan – ja neuvottelee Putinin kanssa siitä, minkä osan Ukrainan alueesta Moskova voisi pitää itsellään”, kaksi muuta Trumpia tukevaa kansallisen turvallisuuden asiantuntijaa kertovat.

Lehden mukaan Trump odottaa, että eurooppalaiset maat lisäävät huomattavasti NATO-menojansa, mikä oli hänen päävaatimuksensa ollessaan presidentti. Lisäksi Trump aikoo tehdä radikaalin muutoksen NATO:n toimintaan. Hän saattaa myös peruuttaa turvallisuustakuut NATO-mailta, jotka käyttävät alle 2 % BKT:staan puolustukseen.

Yhdysvallat säilyttäisi ydinasesuojansa Euroopan yllä Trumpin toisella kaudella, säilyttäen ilmavoimansa ja tukikohtansa Saksassa, Englannissa ja Turkissa sekä laivastonsa. Sillä välin suurin osa jalkaväestä, panssarivaunuista, logistiikasta ja tykistöstä siirtyisi lopulta eurooppalaisten hallintaan.

Trump haluaa pakottaa NATO-maat lisäämään puolustusmenojaan

Entinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti uhannut lopettaa Yhdysvaltain tuen NATO-liittolaisille, jos jäsenvaltiot eivät lisää puolustusbudjettejaan. Hän katsoo, että NATO-maiden pitäisi antaa suurempi panos liittouman yhteiseen puolustukseen Venäjän ja Kiinan uhkien edessä. Hän myös uskoo, että kirjanpitosääntöjä tulisi muuttaa siten, että sotilaalliset avustukset Ukrainalle eivät sisälly liittouman puolustusmenoihin – tällainen politiikka kannustaisi useita maita alentamaan nykyistä 2 %:n BKT-tavoitetta.

Aiemmin Trump ilmoitti, että Yhdysvallat “sataprosenttisesti” pysyy NATO:ssa hänen johdollaan niin kauan kuin eurooppalaiset maat “pelaavat reilusti”. Hän varoitti eurooppalaisia maita hyväksikäyttämästä Yhdysvaltain tukea ja kehotti lisäämään puolustusmenoja.

Muistutuksena, Yhdysvalloissa pidettiin esivaaliväittelyt nykyisen presidentin Joe Bidenin ja entisen presidentin Donald Trumpin välillä. Se oli ensimmäinen kierros. Studiossa ei ollut yleisöä. Puhumattomalle osapuolelle toimi mikrofonin mykistämisen sääntö. Väittelyjen moderaattoreina toimivat CNN:n juontajat Jake Tapper ja Dana Bash. Väittelyiden päätyttyä Joe Biden ja Donald Trump eivät kätelleet toisiaan.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 13:50:28