Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Ukrainan sitoumus IMF:lle: Uudistukset oikeusjärjestelmässä ja tullilainsäädännössä

02.07.2024 17:30

# Ukrainan sitoumus IMF:lle: Uudistukset oikeusjärjestelmässä ja tullilainsäädännössä
Lukuaika: 2 minuuttia

# Ukrainan sitoumus IMF:lle: Uudistukset oikeusjärjestelmässä ja tullilainsäädännössä

Ukraina on sitoutunut Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti saattamaan päätökseen tuomareiden valintaprosessin ja nimittämisen korkeimpaan korruptiotuomioistuimeen (VAKS) ja sen muutoksenhakupalataan syyskuun 2024 loppuun mennessä. Lisäksi päivitetty tullilaki hyväksytään saman vuoden lokakuun loppuun mennessä, ja muutoksia tehdään myös rikosprosessilakiin.

IMF:n sivustolla julkaistussa päivitetyn muistion mukaan Ukraina jatkaa uudistusprosesseja ja esittää kaksi uutta rakenteellista tavoitetta. Muistiossa korostetaan tarvetta tasapainottaa rikosten kattavan tutkinnan ja rikosprosessin osapuolten oikeuksien suojelua koskevia velvollisuuksia rikosprosessilain muutosten avulla sekä hyväksyä tullilaki parhaita käytäntöjä noudattaen, molemmat lokakuun 2024 loppuun mennessä.

Muistiossa mainitaan myös, että kansainvälisten asiantuntijoiden julkinen neuvosto tarkastaa ehdokkaat VAKS:n 24 uuteen virkaan: 15 ensimmäisessä oikeusasteessa ja yhdeksän muutoksenhakuasteessa. Neuvoston mandaatti jatkuu uusien tuomareiden valintaprosessin loppuun saattamiseksi. Ukrainan osapuoli varmistaa, että valintaprosessi on avoin ja kilpailukykyinen, ja että uusien tuomareiden henkilöstö- ja toimistotarpeet tyydytetään.

Muistion mukaan hiljattain käyttöön otettua säännöstä, joka koskee korkeiden virkamiesten sisällyttämistä tuomareiden päätöksentekokriteereihin, tarkastellaan uudelleen oikeusjärjestelmän tehokkuuteen kohdistuvien mahdollisten kielteisten vaikutusten vuoksi. On odotettavissa, että lopulliset nimitykset VAKS:iin saadaan päätökseen syyskuun loppuun mennessä.

Toukokuussa 2024 hyväksyttiin lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistavat korruptiotapausten käsittelyn yhden tuomarin tai tuomarikollegion toimesta rangaistuksen ankaruuden mukaan, parantaen näin VAKS:n työn tehokkuutta.

Tuomareiden valintaprosessi korkeimpaan korruptiotuomioistuimeen saatiin päätökseen 30. maaliskuuta, jolloin komissio vastaanotti hakemukset 238 ehdokkaalta. Marraskuussa 2023 Ukrainan tuomareiden pätevyyttä arvioiva korkein komissio (VKK) ilmoitti kilpailusta 25 tuomarin viran täyttämiseksi VAKS:ssa. Syyskuussa korkein oikeusneuvosto määritteli uudelleen tuomareiden määrän VAKS:ssa 63 virkaan, joista 21 on muutoksenhakupalatan tuomareita.

Alkuvaiheessa VAKS:n perustamisessa korkein oikeusneuvosto hyväksyi 39 tuomarin virkaa, joista 12 oli muutoksenhakupalatassa. Oikeusneuvosto selitti, että tuomareiden määrän lisäämisen tarve johtuu VAKS:n käsiteltävien tapausten monimutkaisuudesta sekä lainmuutoksista, jotka laajensivat merkittävästi tuomioistuimen toimivaltaa. Joulukuussa 2023 VKK julkaisi ehdot kilpailusta 25 tuomarin viran täyttämiseksi VAKS:ssa.

Kesäkuussa VAKS määräsi entiselle valtion maahanmuuttoviraston johtajalle turvaamistoimenpiteen valtion varojen kavallukseen liittyvässä asiassa, jossa häntä epäillään yli 88 miljoonan hryvnian kavaltamisesta viraston hallintorakennuksen remontissa.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa, ja rekisteröidy Patreoniin lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:58:34