Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # VaalitRanskassa: Väliaikaiset Tulokset Ensimmäiseltä Kierrokselta Mitä Seuraavaksi? Parlamenttivaalit #Ranska #Ukraina #Venäjä Miten Vasemmisto Voi Auttaa Macronia Jos Äärioikeisto Saa Enemmistön Koalitio Vasemmiston Kanssa Ei Paras Skenaario

02.07.2024 06:13

# VaalitRanskassa: Väliaikaiset Tulokset Ensimmäiseltä Kierrokselta Mitä Seuraavaksi? Parlamenttivaalit #Ranska #Ukraina #Venäjä Miten Vasemmisto Voi Auttaa Macronia Jos Äärioikeisto Saa Enemmistön Koalitio Vasemmiston Kanssa Ei Paras Skenaario
Lukuaika: 2 minuuttia

# VaalitRanskassa: Väliaikaiset Tulokset Ensimmäiseltä Kierrokselta – Mitä Seuraavaksi?

Parlamenttivaalit #Ranska #Ukraina #Venäjä

Väliaikaiset tulokset Ranskan parlamenttivaalien ensimmäiseltä kierrokselta osoittavat, että Marine Le Penin johtama äärioikeistolainen puolue ei todennäköisesti saavuta absoluuttista enemmistöä oman hallituksen muodostamiseksi. Tämä tarkoittaa, että parlamenttiin saattaa muodostua koalitio. Ainakin tämä on yksi mahdollisista skenaarioista.

Esimerkiksi presidentti Emmanuel Macronin kannattajat voivat yhdistyä Jean-Luc Mélenchonin johtaman vasemmistoblokki “Uuden kansanrintaman” kanssa. Kysymys kuuluukin, kuinka realistista tämä on. Tarkastellaanpa tilannetta tarkemmin ja ketkä ovat suurimmat menestyjät.

Toinen kierros Ranskan parlamenttivaaleissa pidetään 7. heinäkuuta. Ranskassa on käytössä enemmistövaalijärjestelmä, eli siellä valitaan ehdokas, ei puoluetta. Jos ehdokas ei saa yli 25 prosenttia äänistä, järjestetään toinen kierros. Näitä vaalipiirejä on Ranskassa valtaosa – 501.

Koalitio Macronin blokin ja vasemmiston “Uuden kansanrintaman” välillä on mahdollinen. Vasemmistovoimat vastustavat äärioikeistoa ja Le Penin puoluetta, mutta he ovat myös arvostelleet ankarasti valtionpäämiestä. “Uuden kansanrintaman” pääkohdat ovat:

– Rikkausveron palauttaminen, jonka Macron poisti.
– Macronin eläkeuudistuksen peruuttaminen.
– Perushyödykkeiden hintojen jäädyttäminen.
– Vasemmisto tukee yleisesti sotilaallista apua Ukrainalle (oikeisto on samankaltaisella linjalla, mutta vastustaa Ukrainan oikeutta iskeä Venäjän alueelle).

Näistä eroista huolimatta presidentin tukijoukot ja vasemmisto voivat yhdistää voimansa kukistaakseen äärioikeiston.

## Miten Vasemmisto Voi Auttaa Macronia
Macronin liittouma suunnittelee vetävänsä 60 ehdokastaan pois toiselta kierrokselta vasemmiston hyväksi. Tämä voi vaikuttaa äänien jakautumiseen vaalipiireissä. On realistista, että vaalipiirissä suurimman äänimäärän saavat kolme pääkilpailijaa, esimerkiksi:

– Le Pen: 40% äänistä;
– Vasemmisto: 30%;
– Macron: 20%.

Jos Macronin ehdokasta ei vedetä pois, Le Pen voittaa. Mutta jos ehdokas vedetään pois, vasemmisto saa 50% (30% + 20%). Tämä tarkoittaa “Uuden kansanrintaman” voittoa. Vasemmiston johtaja Jean-Luc Mélenchon on jo ilmoittanut vetävänsä ehdokkaansa vaalipiireissä, joissa he ovat kolmansia, estääkseen äänten hajaantumisen ja äärioikeiston nousun valtaan.

## Jos Äärioikeisto Saa Enemmistön
Jos Le Penin ja Jordan Bardellan puolue saavuttaa absoluuttisen enemmistön, Macron voi ehdottaa Bardellalle hallituksen johtamista. Tällöin ulkopolitiikka jäisi Macronin vastuulle ja sisäpolitiikka Bardellalle. Kuitenkin mikään laki ei voi astua voimaan ilman presidentin allekirjoitusta, mikä tekee Le Penin menestyksestä epävarman.

## Koalitio Vasemmiston Kanssa – Ei Paras Skenaario
On mahdollista, että Macronin blokki joutuu tekemään yhteistyötä vasemmiston kanssa, mutta heidän ei tarvitse kilpailla äärioikeiston hallituksen ja parlamentaarisen enemmistön kanssa. Kansainvälisen politiikan asiantuntija Ilja Kusa katsoo tämän olevan epäsuotuisa skenaario Macronille, koska hän joutuisi luopumaan merkittävästä osasta politiikkaansa.

Kusa näkee toisen, paremman skenaarion presidentille – olla muodostamatta koalitiota kenenkään kanssa. Tällöin Macron voisi “jättää parlamentin halvaantuneeksi ja jatkaa maan johtamista hallinnon ja hallituksen kautta”.

Ukrainan tukemisen osalta vasemmisto katsoo, ettei tämän aiheen tulisi olla keskeinen Ranskan politiikassa. “Uusi kansanrintama” saattaa ajaa tukimenojen leikkaamista, mutta jää nähtäväksi, sisältyykö tämä koalitiosopimukseen, jos koalitio muodostetaan.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa! Voit myös kirjautua Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:55:52