Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ilman Venäjän kaasua: Tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisuudet #Venäjä #kaasu #energia

03.07.2024 16:33

ilman Venäjän kaasua: Tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisuudet #Venäjä #kaasu #energia
Lukuaika: < 1 minuutti

#Ukraina ilman Venäjän kaasua: Tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisuudet #Ukraina #Venäjä #kaasu #energia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina aikoo lopettaa Venäjän kaasun kauttakulun nykyisen sopimuksen päätyttyä. Tästä huolimatta Kiova pyrkii säilyttämään roolinsa kaasun kauttakulkumaana. Tämän vuoksi Ukraina käy neuvotteluja Azerbaidžanin kanssa luonnonkaasun toimittamisesta EU:hun.

Mahdollinen sopimus, joka korvaisi Venäjän kaasun Azerbaidžanin kaasulla, on yksi “ehdotuksista”, joita parhaillaan käsitellään. Tällä hetkellä Ukrainan hallituksen virkamiehet työskentelevät tämän parissa. Presidentti kertoi asiasta Bloombergille antamassaan haastattelussa.

“Meillä on nyt vaihtoehtoisia suunnitelmia siitä, kuinka voimme käyttää kaasuputkea toisen kaasuntoimittajan, toisen maan kanssa. Neuvottelut ovat käynnissä. Emme halua jatkaa kaasusopimusta Venäjän federaation kanssa. Emme halua, että he ansaitsevat täällä rahaa”, totesi Zelenskyi.

Presidentti lisäsi, että Ukraina pyrkii toimittamaan kaasua “meille houkutteleviin Euroopan maihin”. Tämä osoittaisi myös näiden maiden tukea Ukrainan EU-jäsenyysprosessin alkaessa. Tietojen mukaan Venäjä toimittaa edelleen noin 15 miljardia kuutiometriä kaasua alueelle vuosittain Ukrainan kautta, pääasiassa Slovakiaan ja Itävaltaan.

Azerbaidžan puolestaan on ilmaissut halunsa lisätä kaasunvientiään Eurooppaan. Maa ei kuitenkaan ole vielä varmistanut riittäviä pitkän aikavälin sopimuksia investoidakseen lisäkaivostoimintaan. Nykyinen “Naftogaz-Ukraina” ja Venäjän “Gazpromin” välinen sopimus allekirjoitettiin vuonna 2019. Viime kuussa eurooppalaiset virkamiehet neuvottelivat kaasun kauttakulun säilyttämisestä Ukrainan kautta. Sopimus päättyy vuoden 2024 lopussa. Ukrainan laajojen putkistojen käyttö auttaisi varmistamaan tärkeän rahoituksen taloudelle, jossa kauttakulun tulot olivat noin miljardi dollaria vuonna 2021.

Tammikuun 25. päivänä Slovakian pääministeri Robert Fico ilmoitti, että Ukraina olisi valmis jatkamaan Venäjän kaasun kauttakulkua alueensa kautta myös nykyisen sopimuksen päätyttyä vuonna 2024. Väitetään, että tiettyjä sopimuksia tehtiin Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin kanssa käydyn tapaamisen aikana. Tämän jälkeen Shmyhalin lehdistöpalvelu julkaisi pääministerin vastauksen Robert Ficon lausuntoihin. Ukrainan hallituksen johtaja vakuutti, ettei Venäjän kaasun kauttakulkua jatketa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi. Voit myös rekisteröityä Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 09:56:35