Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # KorruptioUkraina Entinen apulaispääsyyttäjä syytettynä korruptiosta – Noin 29 miljoonan grivnan laittomat varat Dmitro Verbytsky ja skandaali NАЗК:n elintapojen monitorointi

03.07.2024 21:46

# KorruptioUkraina Entinen apulaispääsyyttäjä syytettynä korruptiosta – Noin 29 miljoonan grivnan laittomat varat Dmitro Verbytsky ja skandaali NАЗК:n elintapojen monitorointi
Lukuaika: 2 minuuttia

# KorruptioUkraina Entinen apulaispääsyyttäjä syytettynä korruptiosta – Noin 29 miljoonan grivnan laittomat varat

Ukrainan kansallinen korruptiontorjuntavirasto (NАЗК) on paljastanut entisen Ukrainan apulaispääsyyttäjän, Dmytro Verbytskyin, toiminnassa merkkejä korruptiosta. NАЗК:n mukaan Verbytsky on hankkinut laittomasti lähes 29 miljoonan grivnan arvosta varoja. Vaikka NАЗК ei suoraan nimeä entistä apulaispääsyyttäjää, tapauksen olosuhteet osoittavat Verbytskyin suuntaan.

NАЗК:n tutkimuksissa on käynyt ilmi, että Verbytskyin toimeksiannosta hänen lähipiirinsä on hankkinut seuraavia perusteettomia omaisuuksia:

– LEXUS ES 300H -auto, arvoltaan yli 960 000 grivnaa
– LEXUS NX 300H -auto, arvoltaan yli 480 000 grivnaa
– PORSCHE MACAN T -auto, arvoltaan 3,5 miljoonaa grivnaa
– Talo ja tontti Kiovassa, arvoltaan 16,3 miljoonaa grivnaa
– Talo ja tontti Odessassa, arvoltaan 10 miljoonaa grivnaa
– Huoneisto ja tontti Antalyassa (Turkki), arvoltaan 3,9 miljoonaa grivnaa

Lisäksi viranomaiset eivät ole pystyneet selvittämään Verbytskyin noin 2 miljoonan grivnan käteisvarojen ja Tether (USDT) -kryptovaluutan laillisia lähteitä. Nämä todisteet on toimitettu Ukrainan kansalliselle korruptiontorjuntavirastolle (НАБУ) rikosoikeudellista tutkintaa varten.

### Dmitro Verbytsky ja skandaali

Dmitro Verbytsky nimitettiin Ukrainan apulaispääsyyttäjäksi syyskuussa 2022. Hänen tehtäviinsä kuului talousrikosten torjunta, kuten veronkierron estäminen, sekä investointien suojeleminen. Toukokuussa 2024 toimittajat selvittivät, että Verbytsky oli muuttanut ylelliseen taloon Kiovan eliittialueella. Tämä asunto oli ostettu hänen veljenpoikansa nimissä odessalaiselta liikemieheltä yli 2 miljoonalla grivnalla, mikä oli huomattavasti alle markkina-arvon “Skhema” -tutkimuksen mukaan.

Lisäksi toimittajat saivat tietää, että Verbytskyin kumppani, Khrystyna Ilnytska, omistaa vähintään 52 miljoonan grivnan arvosta omaisuutta ilman riittäviä virallisia tuloja. Myöhemmin Ilnytska kiisti syytökset, väittäen, että kaikki omaisuus on hankittu hänen omilla varoillaan.

1. heinäkuuta Verbytsky menetti apulaispääsyyttäjän tehtävänsä. Ukrainan pääsyyttäjän toimisto ilmoitti, että Verbytsky erosi omasta pyynnöstään, ja pääsihteeri Andriy Kostin allekirjoitti asiaankuuluvan määräyksen.

### NАЗК:n elintapojen monitorointi

NАЗК on kiinnostunut virkamiehistä, jotka ovat ilmoittaneet vaatimattomista varoistaan mutta samalla käyttävät luksusautoja, ostavat kartanoita ja saavat arvokkaita lahjoja lähisukulaisilta. Monitoroidessaan virkamiesten elintapoja NАЗК tarkistaa muun muassa seuraavat tiedot:

– Kohteiden käyttö, joita ei ole ilmoitettu varallisuusilmoituksessa
– Saadut lahjat
– Kohteiden hankinta, joiden arvo ylittää ilmoitetut varat

Monitorointi perustuu journalistisiin tutkimuksiin, mediajulkaisuihin, kansalaisten ja organisaatioiden antamiin tietoihin sekä muihin avoimiin lähteisiin. Jos NАЗК havaitsee virkamiesten elintason ja ilmoitettujen varojen ja tulojen välillä epäjohdonmukaisuuksia, se voi suorittaa täydellisen varallisuuden tarkistuksen.

Jos monitoroinnin tuloksena havaitaan korruptiorikkomuksia, NАЗК ilmoittaa tästä lainvalvontaviranomaisille ja muille toimivaltaisille tahoille. NАЗК:n elintapojen monitorointitoimet perustuvat Ukrainan “Korruption torjuntaa koskevaan lakiin”.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi. Voit myös liittyä Patreoniimme lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:56:56