Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #NATO:n päätös: 40 miljardia euroa sotilaallista apua Ukrainalle vuodelle 2025 #Ukraina #Venäjä #sotilasapu #NATO #Washington

03.07.2024 15:29

#NATO:n päätös: 40 miljardia euroa sotilaallista apua Ukrainalle vuodelle 2025 #Ukraina #Venäjä #sotilasapu #NATO #Washington
Lukuaika: < 1 minuutti

#NATO:n päätös: 40 miljardia euroa sotilaallista apua Ukrainalle vuodelle 2025 #Ukraina #Venäjä #sotilasapu #NATO #Washington

NATO:n liittolaiset ovat tehneet päätöksen myöntää Ukrainalle sotilaallista apua 40 miljardin euron (yli 1,7 biljoonan hryvnian) edestä vuodelle 2025. Liittouman johtajat aikovat allekirjoittaa sitoumuksen virallisesti huippukokouksessa Washingtonissa, joka järjestetään 9.-11. heinäkuuta.

Reutersin mukaan päätös on jo sovittu, viitaten läntisen Euroopan diplomaattiin.

“Jäsenmaat ovat sopineet 40 miljardin euron taloudellisesta takuusta Ukrainalle”, kerrotaan tiedotteessa.

Lehti muistutti, että aiemmin NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti jäsenmaita säilyttämään Ukrainan sotilaallisen avun samalla tasolla kuin Venäjän vuonna 2022 tapahtuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen, lisäten noin 40 miljardia euroa (43 miljardia dollaria) vuodessa.

Sitoumus allekirjoitetaan ensi viikolla Yhdysvalloissa pidettävässä huippukokouksessa.

Mitä muuta Ukrainalle suunnitellaan NATO-huippukokouksessa?

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi, että huippukokouksen pääpaino on pitkäaikaisessa tuessa Ukrainalle.

“Ukrainan strategia, joka on ollut käynnissä jo 2,5 vuotta, osoittaa tehokkaita tuloksia. Ukrainan asevoimat ovat valmiita puolustamaan maataan, ja kumppanimaat tekevät kaikkensa tukeakseen heitä tässä”, Blinken sanoi.

Hän muistutti myös äskettäin solmitusta kahdenvälisestä turvallisuussopimuksesta Yhdysvaltojen ja Ukrainan välillä, johon on liittynyt 16 muuta kumppanimaata, ja toivoi, että huippukokoukseen mennessä tämä lista kasvaa.

NATO-jäsenyydestä ei kuitenkaan keskustella huippukokouksessa. Keskustelujen painopisteenä ovat kolme keskeistä Ukrainaan liittyvää asiaa.

NATO:n sotilaskomitean puheenjohtajan, amiraali Rob Bauerin mukaan ensimmäinen kysymys koskee Ukrainan lähentämistä liittouman jäsenyyteen, jota Kiovalle on luvattu jo pitkään. Keskustelu kattaa neljä osa-aluetta: Ukrainan asevoimien koulutuksen koordinointi, NATO:n sotilaallinen apu, avun toimittaminen logististen solmukohtien kautta ja Ukrainan armeijan tulevien uudistusten käsittely sodan jälkeen.

Toinen asia koskee Ukrainan sotilaallisen avun rahoittamista vakauden takaamiseksi ilman kuukausittaisia neuvotteluja.

Kolmas kysymys käsittelee yhteisen analyysi- ja koulutuskeskuksen perustamista Ukrainan ja NATO:n välillä Puolaan, jonka tavoitteena on oppia oikeat opetukset sodasta.

Muistutettakoon, että aiemmin IMF hyväksyi päätöksen uudesta rahansiirrosta Ukrainalle. Lisäksi raportoitiin, että Yhdysvallat valmistelee uutta sotilaallisen avun pakettia Ukrainalle.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Liity Patreoniimme lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:42:25