Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Presidentti Stubb: voisi lopettaa sodan Ukrainassa ### ja Ukrainan kriisi

03.07.2024 15:36

# Presidentti Stubb: voisi lopettaa sodan Ukrainassa ### ja Ukrainan kriisi
Lukuaika: < 1 minuutti

# Presidentti Stubb: Kiina voisi lopettaa sodan Ukrainassa

Presidentti Alexander Stubb on esittänyt näkemyksen, jonka mukaan Kiina voisi lopettaa sodan Ukrainassa. Hänen mukaansa Venäjä on tällä hetkellä hyvin riippuvainen Kiinasta, joten kiinalainen johtaja Xi Jinping voisi ratkaista kriisin yhdellä puhelinsoitolla. Jos Kiinan johtaja vaatisi rauhanneuvottelujen aloittamista, Venäjä olisi pakotettu suostumaan.

Peking kuitenkin vastasi Stubbin lausuntoon toteamalla, että Kiina ja Venäjä ovat itsenäisiä valtioita. Stubbin lausunto julkaistiin Bloombergin haastattelussa keskiviikkona.

“Venäjä on nyt hyvin riippuvainen Kiinasta. Yksi puhelinsoitto presidentti Xi Jinpingiltä ratkaisisi tämän kriisin. Jos hän sanoisi: ‘On aika aloittaa rauhanneuvottelut’, Venäjän olisi pakko suostua. Heillä ei olisi muuta vaihtoehtoa”, Stubb sanoi.

Kiina puolestaan kiisti Suomen presidentin sanat. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan “sekä Kiina että Venäjä ovat itsenäisiä suurvaltoja”. Lisäksi he lisäsivät, että “Kiina ei ole luonut Ukrainan kriisiä”.

“Olemme aina tukeneet rauhaa ja vuoropuhelua, ylläpitäneet viestintää asianomaisten osapuolten, mukaan lukien Venäjä, kanssa ja pyrkineet toimimaan rakentavassa roolissa poliittisen ratkaisun löytämiseksi kriisiin”, ulkoministeriön edustaja Mao Ning totesi.

### Kiina ja Ukrainan kriisi

Kesäkuussa tuli ilmi, että Ukraina saattaa suostua osallistumaan Kiinan johdolla järjestettävään rauhankokoukseen, jossa Venäjä on osallisena. Ukrainan suurlähettiläs Singaporessa, Kateryna Zelenko, totesi, että Kiova tulee olemaan edustettuna tapahtumassa, jos se perustuu YK:n sääntöihin.

Lisäksi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on ilmoittanut Kiinan viranomaisille mahdollisuudesta asettaa uusia pakotteita Kremlille annettavasta tuesta. Hänen mukaansa 70 % Venäjälle tuoduista koneista ja 90 % mikroelektroniikasta saapuu Kiinan kautta. Blinken teki selväksi, että “transatlanttisen turvallisuuden varmistaminen on Yhdysvaltojen ensisijainen tavoite”.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 15:32:23