Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # PresidenttiErdoganJaOikeudenmukainenRauha

03.07.2024 18:37

Ei audiota saatavissa.

# PresidenttiErdoganJaOikeudenmukainenRauha
Lukuaika: 2 minuuttia

# PresidenttiErdoganJaOikeudenmukainenRauha

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmaissut mahdollisuuden “oikeudenmukaiseen rauhaan” Ukrainassa tavatessaan Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin Astanassa. Turkin johtajan mukaan tällainen rauha tyydyttäisi molempia osapuolia. Erdoğan korosti, että Turkki jatkaa aktiivisia toimia rauhan saavuttamiseksi sekä alueella että sen ulkopuolella.

Erdoğan on myös vakuuttunut, että konfliktin päättyminen Ukrainassa on mahdollista vain tulitauon avulla. Erdoğanin kanslia tiedotti asiasta 3. heinäkuuta, mutta ei antanut tarkempia tietoja tai konkreettisia askelia konfliktin ratkaisemiseksi, lukuun ottamatta tulitaukoa.

“Tapaamisessa presidentti Erdoğan ilmoitti, että Turkki jatkaa pyrkimyksiään rauhan saavuttamiseksi alueella ja koko maailmassa, ja voi luoda perustan kompromissille, joka lopettaisi Venäjän ja Ukrainan välisen sodan ensin tulitauolla ja sitten rauhalla, ja että molempia osapuolia tyydyttävä oikeudenmukainen rauha on mahdollinen”, Erdoğanin kanslia kertoi.

Kaksi johtajaa keskustelivat myös Gazan alueen sodasta ja tavoista ratkaista konflikti Syyriassa. Turkin presidentin mukaan Syyrian turvallisuustilanteessa on välttämätöntä estää terroristivaltioiden muodostuminen Turkin rajojen läheisyyteen ja poistaa tehokkaasti terrorismin mahdollistavat tekijät. Gazan tilanteesta Erdoğan kehotti kansainvälistä yhteisöä keskittymään konfliktin lopettamiseen ja jännitteiden leviämisen estämiseen.

“Konfliktin laajeneminen aiheuttaa suurimmat vahingot alueen maille. Kansainvälisen yhteisön tulisi nyt keskittyä tähän ja pysäyttää Israel”, Erdoğanin kanslia raportoi hänen sanoneen.

Muistutettakoon, että tapaamisen lisäksi Erdoğan keskusteli Astanassa myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ilmoitti tapaamisen jälkeen, että Putin ja Xi korostivat, ettei Ukrainaa koskevia ratkaisuja voida saavuttaa ilman Venäjän osallistumista. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ehdotti käyttämään Mustanmeren viljainitiatiivia mallina Venäjän osallistumiselle toiseen rauhansummitiin. Tässä mallissa Ukraina neuvotteli Turkin ja YK:n kanssa, jotka puolestaan neuvottelivat Venäjän kanssa. Kuleban mukaan tämä kokemus voi olla onnistunut tapa varmistaa Venäjän osallistuminen ilman suoria kontakteja Ukrainan kanssa.

Mitkä ovat muut suunnitelmat sodan lopettamiseksi Ukrainassa?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti Bloombergille olevansa valmis tapaamaan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin, mikäli hänellä on konkreettinen suunnitelma Ukrainan sodan nopeaksi päättämiseksi. Zelenskyi kehotti Trumpia esittämään tällaiset ehdotukset, jos niitä on olemassa. Zelenskyi kuitenkin totesi, että mikä tahansa rauhansuunnitelma on oltava turvallinen Ukrainan itsenäisyyden kannalta.

Trump on luvannut, että hänet valittaessa uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi, hän pystyy lopettamaan sodan Ukrainassa 24 tunnin sisällä. Ensimmäisen tällaisen lupauksen hän antoi jo vuonna 2023 Floridassa pidetyssä puheessa.

Muistutettakoon, että Trump väitti hiljattain käydyissä väittelyissä Bidenin kanssa, että Ukraina ei voita sotaa Venäjää vastaan. Median mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti on valmis luovuttamaan Ukrainan alueita Putinille, mikäli saa vaaleissa riittävän tuen.

Kesäkuussa Putin ilmoitti konkreettisista ehdoista, joiden täyttämistä monet analyytikot pitävät epärealistisina. Hän vaatii muun muassa Ukrainan joukkojen täydellistä vetäytymistä Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilta sekä Ukrainan luopumista NATO-jäsenyydestä. Tämä voi viitata siihen, että Putin ei todellisuudessa halua mitään rauhanneuvotteluja, vaan hänen todellinen suunnitelmansa on jatkaa sotaa pitkään.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 13:43:18