Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Putiinin Vierailu Kazakstaniin: Mitä Odottaa? ### Mikä on SCO?

03.07.2024 13:38

Ei audiota saatavissa.

# Putiinin Vierailu Kazakstaniin: Mitä Odottaa? ### Mikä on SCO?
Lukuaika: < 1 minuutti

# Putiinin Vierailu Kazakstaniin: Mitä Odottaa?

3. heinäkuuta Venäjän diktaattori Vladimir Putin saapui Kazakstaniin osallistuakseen Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) huippukokoukseen. Tapahtumassa hän tapaa Kazakstanin, Kiinan, Turkin, Azerbaidžanin ja Mongolian johtajia. Huippukokous pidetään Astanassa 4. heinäkuuta.

Venäläinen uutistoimisto Interfax raportoi vierailusta, joka on Putinin uusin ulkomaanmatka sen jälkeen, kun Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi hänelle pidätysmääräyksen. Kazakstan ei ole ratifioinut Rooman perussääntöä, joka velvoittaisi maan pidättämään diktaattorin.

Huippukokoukseen odotetaan myös Mongolian, Azerbaidžanin, Pakistanin johtajia sekä Iranin varapresidenttiä. Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres saattaa myös osallistua tapahtumaan.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan keskiviikkoiltana järjestetään epävirallinen illallinen presidentti Tokajevin isännöimänä. Illalliselle on kutsuttu SCO-maiden lisäksi Azerbaidžanin, Qatarin, Mongolian, Arabiemiirikuntien ja Turkin delegaatioiden johtajat.

Kiinan johtaja Xi Jinping saapui Kazakstaniin jo eilen ja on käynyt neuvotteluja maan presidentin Kassym-Jomart Tokajevin kanssa. Tämä on Xi Jinpingin toinen ulkomaanmatka tänä vuonna, ensimmäinen oli toukokuussa Euroopan kiertue, jonka aikana hän vieraili Ranskassa, Serbiassa ja Unkarissa.

Huippukokouksen pääohjelma järjestetään torstaina 4. heinäkuuta, jolloin osallistujat keskustelevat kansainvälisistä ja alueellisista ajankohtaisista asioista. Kokouksen päätteeksi on tarkoitus allekirjoittaa virallisia asiakirjoja. Samana päivänä Venäjän diktaattori tapaa myös Iranin vt. presidentin Mohammad Mokhberin.

### Mikä on SCO?

Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO) on vuonna 2001 Kiinan ja Venäjän perustama hallitustenvälinen järjestö. Järjestöön kuuluu yhdeksän jäsenmaata: Intia, Iran, Kazakstan, Kirgisia, Kiina, Pakistan, Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan. SCO:n tavoitteena on vahvistaa jäsenvaltioiden välistä luottamusta, ystävyyttä ja naapuruussuhteita, kehittää monialaista yhteistyötä sekä torjua terrorismia, separatismia ja ekstremismiä kaikissa muodoissaan. Lisäksi järjestö taistelee huumeiden ja aseiden laittoman kaupan, muiden rajat ylittävien rikosten sekä laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Putiin uhkaa muuttaa Venäjän ydinaseoppia, mikä on suora uhka ydinaseiden käytölle, jos länsi sallii Ukrainan voittaa sodan. On kuitenkin epätodennäköistä, että tämä uhka johtaisi todelliseen ydinaseiden käyttöön. Putiinin sanat ovat osa jatkuvaa Kremlin ydinasekiristyskampanjaa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:35:23