Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Trumpin suunnitelmat NATOlle ja Ukrainalle #NATO #Trump #Ukraina #Venäjä

03.07.2024 12:47

# Trumpin suunnitelmat NATOlle ja Ukrainalle #NATO #Trump #Ukraina #Venäjä
Lukuaika: < 1 minuutti

# Trumpin suunnitelmat NATOlle ja Ukrainalle

#NATO #Trump #Ukraina #Venäjä

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa toisi mukanaan merkittäviä muutoksia NATOon ja sen jäsenmaiden velvoitteisiin. Trumpin tavoitteena on saada jäsenmaat lisäämään puolustusmenojaan yli 2 % BKT:sta. Tämä tarkoittaisi, että maat, jotka eivät suostuisi tähän, menettäisivät oikeuden kollektiiviseen puolustukseen, kuten viidennessä artiklassa on määritelty. Esimerkkinä mainittakoon, että vaikka Saksa jo käyttää NATOon yli 2 % BKT:staan, Trump ei olisi tyytyväinen, vaikka Berliini nostaisi rahoitusta 3,5 %:iin.

Lisäksi Trump suunnittelee vetävänsä suurimman osan Yhdysvaltain maajoukoista pois Euroopan sotilastukikohdista, mutta aikoo säilyttää sotilastukikohdat, ydinaseet ja laivaston läsnäolon alueella. Tämä strategia pyrkii ratkaisemaan Yhdysvaltojen kasvavan velan ongelmia, sotilashenkilöstön rekrytointiongelmia sekä kilpailua Venäjän ja Kiinan kanssa. Trumpin lähipiirin asiantuntijat pitävät Kiinaa suurempana uhkana Yhdysvalloille kuin Venäjää.

Ukrainan osalta Trump aikoo neuvotella Venäjän diktaattorin Putinin kanssa sodan nopeasta päättämisestä. Trumpin suunnitelma, josta ei aiemmin ole julkisesti kerrottu, koskee sopimusta, jonka mukaan NATO ei laajentuisi itään, erityisesti Ukrainaan ja Georgiaan. Samalla Trump neuvottelee Putinin kanssa siitä, kuinka paljon Ukrainan alueista Venäjä voi pitää hallussaan. Kreml on kuitenkin kiistänyt nämä tiedot.

Trumpin lähipiirin asiantuntijan mukaan Trumpilla on omat vaatimuksensa ja hän on valmis lisäämään aseapua Ukrainalle, jos Putin ei suostu neuvotteluihin. Ukrainan presidentin Zelenskyin toimisto on jo reagoinut Trumpin “rauhansuunnitelmiin”, ja presidentin kanslian päällikkö Andriy Yermak on hylännyt mahdollisuuden luovuttaa alueita Venäjälle rauhan saavuttamiseksi.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa! Voit myös liittyä Patreon-jäseneksi lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:15:42