Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # UkrainanMuovikielto

03.07.2024 21:01

Ei audiota saatavissa.

# UkrainanMuovikielto
Lukuaika: < 1 minuutti

# UkrainanMuovikielto

Ukrainan ympäristönsuojelu- ja luonnonvaraministeriö, seuraten EU:n käytäntöjä, haluaa rajoittaa kertakäyttöisten muovituotteiden kiertoa maassamme. Ministeriö valmistelee parhaillaan asiaankuuluvaa lakiesitystä. Asiantuntijoiden mukaan tämä auttaa vähentämään muovin vaikutusta ympäristöön.

Ministeriö antoi asiasta virallisen lausunnon keskiviikkona 3. heinäkuuta. Uuden lakiesityksen on tarkoitus implementoida EU:n direktiivi 2019/904, joka koskee tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä. Tämä lähentäisi Ukrainaa eurooppalaisiin arvoihin.

“Viime vuosina Ukraina on osoittanut jakavansa ja puolustavansa eurooppalaisia arvoja ja on valmis uudistuksiin tullakseen täysivaltaiseksi Euroopan unionin jäseneksi. Jätehuoltojärjestelmän muutos maassa on näin ollen käynnissä”, tiedotteessa todetaan.

Erityisesti suunnitellaan kieltää seuraavien tuotteiden valmistus, maahantuonti, markkinoille saattaminen ja jakelu:

– Hygieeniset pumpulipuikot, joissa on muovinen varsi
– Polystyreenistä valmistetut astiat ja muoviset astiat, jotka ovat läpipainopakkausten tai tarjottimien muodossa valmiille elintarvikkeille, joita kulutetaan paikan päällä tai otetaan mukaan
– Juomasekoittajat ja pillit
– Ilmapalloihin kiinnitettävät tikut
– Cocktailtikkuja
– Kertakäyttöiset haarukat, veitset, lusikat, lautaset jne.

Muovinkäytön rajoittaminen

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ukrainassa on keskusteltu kertakäyttöisten muovituotteiden myynnin ja valmistuksen kiellosta. Kesäkuussa 2021 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti lain “muovipussien kierron rajoittamisesta Ukrainan alueella”. Tuolloin suunniteltiin ottaa käyttöön sääntö, joka koski kertakäyttöisiä astioita. Lainvalmistelut olivat käynnissä, mutta ne eivät edenneet.

Kysymykseen palattiin helmikuussa 2023. Tuolloin rekisteröitiin lakiesitys nro 6077 “Toimenpiteistä muovituotteiden ympäristövaikutusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi”. Ympäristöministeriö osallistui esityksen valmisteluun, mutta asiakirjaa ei saatu valmiiksi.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan maailmanlaajuinen muovintuotanto on kasvanut 20-kertaiseksi viimeisen 50 vuoden aikana. Vuoteen 2035 mennessä sen määrä kaksinkertaistuu ja vuoteen 2050 mennessä nelinkertaistuu. Kuitenkin vain 9 % kaikesta muovista on kierrätetty, 12 % on poltettu ja loput ovat edelleen ympäristössä.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystävien kanssa! Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:38:23