Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #BKTilanne #Ukraina #Venäjä #KansainvälinenPolitiikka

04.07.2024 15:40

#BKTilanne #Ukraina #Venäjä #KansainvälinenPolitiikka
Lukuaika: 2 minuuttia

#BKTilanne #Ukraina #Venäjä #KansainvälinenPolitiikka

BKTilanne: Valko-Venäjä liittyi Shanghain yhteistyöjärjestöön

Valko-Venäjä on liittynyt Shanghain yhteistyöjärjestöön (SCO), josta tuli järjestön kymmenes jäsen. Päätös tehtiin 4. heinäkuuta Astanassa. Asiantuntijoiden mukaan tämä vahvistaa järjestön roolia vaihtoehtona länsimaisille poliittisille rakenteille.

Valko-Venäjän presidentin virallisilla verkkosivuilla ilmoitettiin, että Lukašenkan johtama maa on nyt SCO:n kymmenes jäsen. Järjestöön kuuluvat jo Intia, Iran, Kazakstan, Kiina, Kirgisia, Pakistan, Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan. CNN:n mukaan Valko-Venäjän hyväksyminen SCO:n jäseneksi on Kiinan ja Venäjän yritys muuttaa järjestöä alueellisesta turvallisuusblokista “geopoliittiseksi vastapainoksi länsimaisille instituutioille, joita johtavat Yhdysvallat ja sen liittolaiset.”

SCO on tullut Venäjän laittomalle presidentille Vladimir Putinille alustaksi, joka osoittaa, ettei häntä ole eristetty kansainvälisellä areenalla, erityisesti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden heikentyessä Peking ei enää ole yhtä huolissaan siitä, että SCO nähdään länsivastaisena organisaationa, arvioi Berliinin Kiinan tutkimuslaitoksen ulkopolitiikan asiantuntija Eva Seiwert.

Seiwertin mukaan uusien jäsenten liittyessä Kiina ja Venäjä pyrkivät osoittamaan, että heidän maailmankatsomuksellaan on paljon kannattajia ja että SCO:ta tulisi pitää suurena blokina, jota ei voi sivuuttaa.

Mitä tiedämme SCO:sta

Shanghain yhteistyöjärjestö perustettiin vuonna 2001 Kiinan, Venäjän, Kazakstanin, Tadžikistanin, Kirgisian ja Uzbekistanin toimesta. Vuonna 2017 Intia ja Pakistan liittyivät järjestöön. Alun perin SCO perustettiin “vastustamaan lännen vaikutusta Euraasiassa.”

Heinäkuussa 2023 myös Iran liittyi Shanghain yhteistyöjärjestöön. Free Hong Kong Center -projektin pääkoordinaattori Arthur Haritonov huomautti, että SCO oli alun perin Kiinan ja Venäjän aloite, jolla pyrittiin saamaan taloudellinen kontrolli Keski-Aasiasta. Nyt he ovat saavuttaneet tavoitteensa, ja keski-aasialaiset maat ovat käytännössä menettäneet itsenäisyytensä päätöksenteossa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti Ukrainaan, koska sillä ei ole liittolaisia tässä alueessa. Haritonov selitti, että sotilaallista turvallisuutta hallitsee Venäjä ja taloutta Kiina. Hän lisäsi myös, että SCO on muuttumassa, mikä voi johtaa ennakoimattomiin seurauksiin.

Elokuusta 2023 alkaen Venäjä ja Kiina ovat ilmoittaneet aikomuksestaan vahvistaa yhteistyötä kansainvälisissä elimissä, kuten YK:ssa, Shanghain yhteistyöjärjestössä, G-20:ssä ja BRICS:ssä. Samalla Putin ei ole uskaltanut poistua Venäjältä sen jälkeen, kun Haagin tuomioistuin antoi pidätysmääräyksen hänestä. Hän on jättänyt väliin useita ulkomailla pidettyjä huippukokouksia.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua sisään Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 11:11:05